I det siste har jeg hatt mye å gjøre med forskjellige dyrleger, og jeg har tenkt en del på akkurat hva det er som gjør at jeg noen ganger føler meg trygg, mens jeg andre ganger ikke føler meg helt komfortabel med at akkurat den dyrlegen skal ta hånd om hunden min. Hva er en god dyrlege, for meg? Jeg tror nok alle dyrlegene jeg har vært innom har vært kompetente nok, så det er ikke der det ligger. Jeg har funnet ut at det er visse ting som må være på plass før jeg føler meg helt komfortabel med en dyrlege.

For det første må han/hun lytte til meg, jeg vil bli tatt på alvor. Jeg går sammen med hundene mine hele tiden, jeg har sykehistorien deres i hodet, jeg vet stort sett hva de tåler av medisiner og mat,  jeg husker hva som har fungert tidligere, og ingen vet bedre enn meg hva som er normal oppførsel for dyret mitt, og dermed også når noe er galt.  Dette gjelder spesielt Tinka sin epilepsi, og hennes helse forøvrig. Jeg vet at alle dyrleger ikke er like oppdaterte når det gjelder dette, og det er så mange faktorer som skal taes med i alle vurderinger. Faktorer som jeg  har best oversikt over. Bivirkninger, hyppighet og alvorlighet av anfall, medisinering. Alt dette har jeg i hodet, mens dyrlegen i beste fall har en brøkdel av det i journalen.

Videre forventer jeg å bli godt informert om hva de skal gjøre, hva behandlingen innebærer, og hva som er planen fremover. Og ikke minst vil jeg vite hvorfor de gjør som de gjør. Jeg vil vite så mye som mulig om det som skjer med dyret mitt. Å holde tilbake informasjon om risikoer og andre ubehagelige ting, er bare dumt. Sansynligvis har jeg allerede sjekket det opp selv, og dersom ikke dyrlegen nevner noe om dette, føler jeg meg rett og slett ikke trygg.  En dyrlege som forteller meg om risikoer, for eksempel ved en bestemt operasjon, viser meg at han er klar over disse, og at de gjør det de kan for å ungå komplikasjoner.

En dyrlege bør ha gode sosiale antenner. Selvom deres hovedoppgave er å behandle dyrene, er det nå faktisk slik at for de fleste dyr, finnes det også minst et bekymret menneske. Det koster så lite å vise litt medfølelse, eller få det mennesket til å føle seg litt tryggere. Samtidig skal det ikke mye til for at det går andre veien heller. Nå er det snart ti år siden vi avlivet min Kine. Etter å ha avbestillt  timen for avliving mange ganger hadde vi endelig kommet oss dit. Like før hun skal sette sprøyta sier dyrlegen “Jammen hun ser jo så glad og frisk ut!”. Det kommer jeg aldri til å glemme. For en utrolig dum og sårende ting å si. Vi hadde vel ikke stått der om bikkja var frisk!

En dyrlege som innrømmer at han/hun ikke kan nok, eller har nok erfaring med noe, har jeg respekt for. Det viser meg at vedkommende vet sine begrensninger og er villig til å undersøke, lære og snakke med andre som kan mer. Da Tinka skulle opereres første gang vet jeg at dyrlegen hennes brukte god på å sette seg inn i hva slags anestesi hunder med epilepsi kunne få. Det betydde mye for meg att dette var noe han snakket om, var bevisst på, og satte seg inn i. Da Frisbee nylig ble syk var det en relativt ung dyrlege som tok imot oss midt på natta. Hun sa flere ganger at hun var usikker, og ikke hadde nok erfaring med slike mellomgulvsbrokk. Hun slo opp i bøker, og ringte for å snakke med en kollega som kunne mer. Jeg var aldri i tvil om at Frisbee var i gode hender.

Jeg vil altså bli hørt, jeg vil bli informert, og jeg forventer at dyrlegen viser litt medfølelse og ydmykhet. Jeg høres kanskje ut som alle dyrlegers mareritt, men det er faktisk dyrene mine det er snakk om! De betyr jo så mye for meg, og jeg vil  at de skal ha de aller beste forutsetninger for å bli friske. Jeg har kanskje høye krav til dyrlegene jeg bruker, men jeg har funnet flere dyrleger i området som oppfyller alle de ønskene jeg har.  Så helt urealistiske krav er det altså ikke 🙂

 

Illustrasjonsbilde fra Tinka sin operasjon i mars

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Hva er en god dyrlege?

 1. Synes ikke du er “alle dyrlegers mareritt” nei 🙂
  Det finnes så mange der ute som ikke bryr seg om dyrene sine, så det er godt og koselig å lese om deg og dyrene dine som betyr alt for deg. Og som du sier så vet jo du best hvordan dyrene dine er, så det bør de ta hensyn til og høre på.
  Det er jo noe man bruker mye penger på.

  Synes det er viktig å finne den dyrlege som man er “komfortabel” med. De skal jo tross alt behandle det kjæreste vi har. Det er jo bare en gang slik at alle er ikke like dyktig.
  Og så handler det sikkert litt om kjemi mellom dyrlege og dyreeier også. Leste en gang på et forum at noen skrev “unngå den dyrlegen”, mens andre skrøt av personen. Pussig egentlig, men alle har jo forskjellige “krav”.

  Det dyrlegesenteret vi bruker er vi veldig fornøyd med. Men vi har jo ikke noe sykdom med våre to, så vi har ikke den “erfaringen” som du har.
  I begynnelsen (da vi fikk Gilbert) var vi lettere “hysterisk” om vi merket noe uvanlig/rart med Gilbert…hehe. En gang gikk han å blunket litt på det ene øyet, og vi fikk akuttime. De hadde en øyespesialist på senteret som gjorde alt mulig av undersøkelser, men hun fant ingen ting. Følte oss litt dum, men jeg tror de syntes det var fint at vi kom.
  Synes de tar seg god tid med oss og prater om katten og forklarer godt. Og alle på senteret er hyggelig.
  Om vi ikke kan ta timen vår (fordi Gilbert ikke har kommet hjem) slipper vi å betale for det. Det synes jeg er fint. Det er jo bare en bagatell i forhold til hvordan dyrlegene er, men siden vi nesten bare gjør det årlige som vaksine og sjekk, har vi ikke noe å sammenligne med.

  Godt at du har funnet flere dyrleger som du vil bruke 🙂

 2. Du høres absolutt ikke ut som alle dyrlegers skrekk. Du virker bare til å ha ett rasjonelt og fornuftig forhold til dyrleger og deres oppgave. Du setter mange av de samme kriteriene som jeg gjør ved valg av dyrlege. 🙂

 3. For et fint innlegg dette var! Det er viktig at flere har fokus på dette med å stille krav til dyrleger! Som hamstereier i Oslo har jeg hatt mange dårlige erfaringer med smådyrsspesialister. Og som du nevner, så har det hovedsakelig gått på de sosiale antennene og kundebehandling. Men enda værre, mangel på respekt for smådyr. Det er så viktig å være obs på hvilke dyrleger som får stelle med dyrene våre!

  Igjen, dette var et flott innlegg. Lagret under favoritter allerede! 😀
  Hamsterhiet postet nylig Kull 16, en uke gamle.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting