Tidlig i dag morges hadde et Tinka et nytt epilepsianfall. Helt greit, det er lenge siden sist. Da jeg så Tinka som sjanglet bortover for å komme til meg, sank hjertet mitt. Jeg får alltid en spesiell følelse i brystet når jeg ser noe er på gang. Det er frykt, tristhet, og usikkerhet, blandet med en sterk kjærlighet til hunden min. Da jeg fikk henne opp i sofaen, så jeg at dette kom til å bli et mildt anfall, og ble litt lettet likevel. Jeg følte meg såpass sikker at dette kom til å bli et av de mildere anfallene, “a piece of cake”, og bestemte meg for å filme anfallet. Altfor mange tror at epilepsi er synonymt med grand mal anfall, hvor hunden fråder om munnen, har sterke kramper, og er bevisstløs. Slik er det jo ikke. Monsterne kommer i alle ulike størrelser og fasonger. Dette var lite, men like fullt et monster.

Fra jeg løftet Tinka opp i sofaen, og begynte og filme, til hun hoppet ned og ville ha mat, tok det åtte minutter. Filmen har jeg kortet ned en god del. Selvom anfallet var mildt, viser filmen mye av det som typisk for Tinka under et anfall: Ukontrollerte bevegelser (kramper) og muskelspenninger, særlig i bakben og nakke, problemer med å holde hodet oppreist, og null kontroll over kroppen for øvrig. Det er alltid en enorm lettelse og glede når hun endelig søker blikket mitt igjen, og jeg ser at hun er “tilbake”.

 

 

Musikken la jeg til rett og slett fordi jeg ikke er stolt av min egen sangstemme. Jeg innbiller meg at Tinka liker å høre at jeg er der (sangstemmen til tross), og etterhvert som jeg slipper opp for ting å si til henne, om hvor flink og modig hun er, så blir det til at jeg nynner og synger litt for henne.

Jeg merker at jeg har blandete følelser om det å legge ut film av Tinka som har anfall. Det er Tinka på sitt aller mest sårbare. Det er minutter som vi sjelden deler med noen andre. Det er meg og henne mot monsteret. Det er en veldig sårbar situasjon for meg også. Uansett hvor “vant” man blir til at hunden har anfall, tror jeg aldri man kan komme fra at det er en sårbar og usikker situasjon man befinner seg i, når man er midt oppi det.

 

Nå håper vi at det går like lang tid til neste gang 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 thoughts on “Tinka: Epilepsianfall (video)

 1. Skjønner godt at Monsteret kommer mer og mer sjeldent…
  Det må jo forstå at det ikke kan vinne over Tinka og deg:
  Sammen klarer dekk det aller, aller meste!

 2. Det var utrolig sterkt å se. Grusomt at denne vakre hunden må gjennomgå slike ting, men samtidig vakkert å se båndet mellom deg og Tinka, og den tillitten hun tydeligvis har til deg. <3

  Krysser alle fingrer og håper at det blir lenge til neste gang.<3
  Tonje postet nylig Bini – 5 månederMy Profile

 3. Jeg får ikke sett videoen før jeg er hjemme, men er utrolig sterkt å bare lese om det. Jeg er sikker på at Tinka setter veldig stor pris på at du synger og nynner til henne, at du er der for henne.
  Ha en flott dag 🙂
  Heidi postet nylig Endelig i LofotenMy Profile

 4. Dette var sterkt å se! Tårene triller for dere, selv om jeg jo vet at det går bra. Tøft av deg å dele dette, men da vet vi andre ihvertfall litt om hvordan dette fortoner seg og hva vi skal være oppmerksomme på.
  Kjersti postet nylig Til minneMy Profile

 5. For en gripende film, nå gråter jeg en liten skvett…… Musikken gjør det hele så trist, men for en nydelig hund! Og så heldig en hund som har en så fantastisk eier, all ros til deg. Vet at den ikke har vondt under slike anfall, men så godt å vite at du er der og gir den trøst og trygghet! Takk for at du deler dette, rørende! @–)–)—- (en rose til deg!)

 6. Rørende (som flere sier) å få se det båndet som er mellom dere 🙂
  Men forfærdelig det dere må gå igjennom 🙁 Stakkars søte, lille Tinka.
  Modig og tøft gjort av deg å legge ut videoen, siden det er så personlig 🙂

 7. Hei 😉
  Jeg jobber med epileptikere, og det var ingen tvil om at dette var ett anfall nei 🙁
  Det var spesielt å se videoen for meg da jeg så det fra både ett profesjonellt syn, men ikke minst som hunde eier selv….
  Men jeg regner med at hunder i ett anfall opplever dette på omtrent samme måte som mennesker, og da håper jeg ikke Tinka lider under anfallet.
  Takk for at du la ut denne videoen selv om den er meget personlig for deg, og vond for oss og se på <3
  Nina og Kiara postet nylig Summertime!My Profile

  1. Jeg tror ikke hun lider, men jeg tror at hun kjenner seg usikker. Kanskje ikke hele tiden, men under store deler av det jeg oppfatter som anfall, så er hun veldig var på høye lyder blandt annet. Jeg vet jo ikke hvor mye hun får med seg, men akkurat det har jeg lagt merke til. Hun må også få ha ryggen inntill noe, kun da slutter hun å forsøke å reise seg. Hun føler seg nok veldig sårbar og usikker, hvertfall så lenge hun er bevisst.
   Carina Josefine postet nylig Tinka: Epilepsianfall (video)My Profile

 8. Det er rørende at dere føler med Tinka og det hun må igjennom. Tusen takk 🙂

  Håper også å nå frem til folk som fnyser når man forteller om epilepstiske hunder, og ikke minst til “oppdrettere” som har kull på hunder som har anfalll. I tillegg vil jeg vise at epilepsianfall ikke alltid behøver å være voldsomme forferdelige kramper. Det er så forskjellig.

  Må bare si igjen, at Tinka har det bra, hun. Utenom minuttene med anfall nå og da, er hun en frisk og aktiv hund, og epilepsien påvirker ikke livet våres nevneverdig. Ikke nå lenger. Nå takler vi det bedre begge to, og hun er ganske stabil på medisinene sine 🙂
  Carina Josefine postet nylig Tinka: Epilepsianfall (video)My Profile

 9. Uff, stakkars Tinka. Jeg begynte umiddelbart å grine da jeg satte på videoen. Var som å se Lucy…. Veldig sterkt og vondt å se samtidig er det fint å se at hun er i så trygge hender, bokstavelig talt…

  Skjønner godt at du har blanede følelser med å legge ut filmen. Jeg har også en film med et langt anfall som jeg kvier med for å vise, selv til veterinær. På en annen side er det fint å dele med andre. Takk for at du valgte å dele!

  1. Ja, det er nesten litt merkelig hvor personlig det føles, men det gjør det. Det er jo hunden våres på det aller mest sårbare. Likevel føler jeg at det er viktig når man legger ut info om epilepsi, at det ikke bare blir ord. Ord betyr ikke nødvendigvis så mye for de som ikke forstår hva som ligger bak ordene, hvordan det faktisk oppleves.

   Skal forresten legge ut et innlegg om en annen epi-hund senere i dag.

   Håper det går bra med deg og Lucy! 🙂
   Carina Josefine postet nylig GjensynsgledeMy Profile

 10. Takk, her har det ikke vært anfall siden 25. mars! Vi har vært heldige! Gleder meg til å lese flere historier!

 11. Dette ble temmelig sterkt å se på og musikken gjorde det ikke bedre akkurat…
  Allikevel veldig glad for at du valgte å dele dette med oss andre sånn vi også kan se hvordan et anfall kan være.
  Er lenge siden jeg har grått så mye av å se en liten filmsnutt… 🙁
  Hege postet nylig Snart er det julMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting