Det her blir et slikt rart innlegg, uten dyr…

Jeg har rett og slett blitt litt engasjert i alt oppstyret i etterkant av at vokalisten i Plumbo kalte Tshawe en “Mocca-mann”. Etter å ha kommentert diverse blogger, og facebookstatuser, tenkte jeg at jeg skulle få uttrykt meningene mine gjennom et aldri så lite blogginnlegg i stedet. Jeg er veldig klar over at slike blogginnlegg er å begevege seg på utrygg grunn, men jeg tar nå sjansen læll.

Jeg er ikke så veldig godt kjent med Plumbo, deres musikk, og deres sanger. Først trodde jeg at Plumbo-mannen kalte Tshawe for en “møkkamann”, og tenkte at det var da svært ukoselig sagt. Etter å ha sett opptak av hva som skjedde, forstod jeg jo at Tshawe ble ikke kalt en “møkkamann”, men en “Mocca-mann”.

Jeg har jo da utelukkende gode assosiasjoner til ordet “mocca”, og syntes i grunn det var et litt koselig ord. Nesten som et kjælenavn. Hadde jeg hatt en brunlig pus, hadde jeg veldig gjerne kalt den en “moccapus”. Fordi det høres så koselig ut! Jeg kaller da Frisbee sin brune snute for en “sjokoladeknupp”. Jeg liker å assosiere de jeg er glad i, med godteri jeg er glad i.

Nå har jeg jo skjønt at de aller fleste IKKE synes at dette var koselig. Kanskje årsaken er at flertallet i Norge ikke liker mocca?

Eller kanskje har vi bare blitt utrolig redde for å si noe feil? Er vi blitt så ekstremt “inkluderende”, at det er en skam å faktisk innse at vi er forskjellige?

Vi ser forskjellige ut, vi har forskjellig hudfarge.  Alle som kjenner meg vet at jeg er så absolutt ikke rasistisk, men jeg er da ikke så blind at jeg ikke ser forskjellene. Disse forskjellene gjør verden litt mer fargerik, bokstavelig talt.

Jeg mener at man kan ikke sette pris på dette fargerike fellesskapet, om man går rundt og redd for å legge merke til forskjellene, og redd for å si noe galt. Så lenge det ikke er ment ondsinnet, og ikke er nedverdigende, så kan man til og med spøke med dem, mener jeg. Nå innser jeg jo at det er store forskjeller på hva folk oppfatter som nedverdigende, men en idé er kanskje å tenke på hvordan utsagnet var ment. Jeg tviler sterkt på at Plumbomannen sa dette for å være slem.

Hvor ble det av selvironien da? Madcon kalte jo Thomas og Harald for “blekansikter”, uten at de tok seg nevneverdig nær av det. “Blekansikt” gir meg forresten ingen assosiasjoner til godteri, og er dermed ikke så koselig som “moccamann”.

Huden min er dekket av områder med sår og skurver, fordi jeg har psoriasis. At venner og familie har plumpet ut med noen kommentar rundt det, noen mer morsomme enn andre, har da aldri fornærmet meg. Slik er huden min.

Jeg kjente for øvrig en gutt en gang, som var innmari bleik. Ja, nesten kritthvit. Han tok det ikke ille opp da jeg sa at han hadde marsipan-hud. Jeg tror til og med at han ble litt stolt.

Kanskje han visste hvor glad jeg var i marsipan?

For the record… Så er jeg veldig glad i mocca også 🙂

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Mocca, Marsipan, Inkludering, og sånt

 1. Ha, ha,….. skjønner at du mener (deler) av dette helt seriøst… men utrolig artig skrivi!
  Du… jeg har et spørsmål: Kan jeg få være “chocolada-mamsen” din når jeg kommer
  hjem etter 6mdr i Spania?

 2. Veldig enig med deg. Jeg fikk jo ikke med meg noe av dette i går av forskjellige grunner, så forsto ingenting da jeg begynte å se på facebook osv i dag. Fant fort ut hva det var det handlet om,og det var da veldig til storm i et vannglass 🙂
  Heidi postet nylig Boerboelen AmandaMy Profile

 3. Helt ENIG med deg!! Dette har jo tatt helt av!
  Jeg sjøl bruker helst ordet NEGER hvis det trengs, og det er heller ikke negativt meint. For skulle jeg prøve å bruke “korrekte” beskrivelser som afro-…….. e.l. DA hadde ihvertfall je plumpa rett uti 😛
  Kanskje Plumbo nå blir “diska” fra MGP også. HUTTETU. Og produsenten av Plumbo avløpsrens er redd for dårlig reklame. Noen er ganske hårsåre gitt.

  Kom igjen da, la Plumbo få fortsette med det de gjør; spiller og skriver egen musikk 🙂

 4. Hei1

  Flott å lese! Og jeg engasjerer meg også masse i dette. Tror heldigvis ikke at “hele” Norge støtter Madcon. Veeeldig mange sympatiserer med Plumbo. Han mente neppe å ødelegge hele prisutdelingen med dette. satkkarsen plumpet bare ut med noe som ble dårlig mottatt. Sikkert nervøs for det hele. Og i utgangspunktet veldig glad for å vinne en så flott pris. 🙂
  ‎”Det var ikke særlig klokt sagt, Brum” sa Nasse Nøff.
  Ole Brum: “Det var klokt når det var inni hodet mitt, men så skjedde det noe på veien ut ”

  Mitt ønske er at Madcon gutta beklager det hele, på vegne av artist-Norge..
  Så kan vi kose oss med mokkabønner, BRUNost og fortsatt bruke plumbo når det trengs! 😉

 5. Veldig bra innlegg.
  For i utgangspunktet er det jo ikke så ille at de kallte Tshawe for Moccamann. Med tanke på hvor mye Madcon gutta har kallt andre, og spøkt med de så burde de jo ta ganske lett på det. Problemet oppsto først da de laget et problem av det, ogbesvarte det hele på en utrolig sørgelig måte. De de responderte med var bare 1000 ganger værre.

  En liten anekdote: Bestefar kallte kreftlegen sin for Hottentott, og han synes bare det var hyggelig 🙂
  Kari postet nylig Tshaw når skal du ut og beklage deg for kvinnehat?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting