Endelig er pusejentene sterilisert!

Som dere kanskje har fått med dere så har jeg gruet meg til, og tenkt mye på, steriliseringen til Chloe og Lillepus. Jeg har vurdert frem og tilbake om jeg skulle få gjort det på deres faste klinikk, eller velge en klinikk som bruker gassnarkose. Jeg har også prøvd å finne informasjon om hva man kan forvente seg etter inngrepet. Dette er det overaskende lite informasjon om. Alle nettsider som handler om kastering/sterilisering er så opptatt av å fortelle om hvorfor du skal kastrere, og hvilken uansvarlig dyreeier du er om du ikke gjør det, at de «glemmer» helt å gi ut nyttig info, til de som allerede har bestemt seg for å få katten kastrert.

Dette er mine to første hunkatter, som går gjennom denne operasjonen. Tidligere har jeg bare hatt hankatter, og det er jo som kjent et mindre inngrep. Heldigvis har flere av dere som leser bloggen min, gitt meg deres erfaringer, linket til bloggposter og gitt meg litt info om hva jeg kan forvente.

Etter mye frem og tilbake, bestemte jeg meg for å velge en klinikk hvor de bruker gassnarkose. Jeg innredet buret deres med favoritt-teppet, et par koseputer, og teddybjørnen til Lillepus. Jeg visste at jeg måtte overlate de til andre, og jeg følte at å innrede buret deres, slik at det ble så koselig og behagelig som mulig, var det eneste som var «i min makt» den dagen.

Jentene ble levert på klinikken litt før klokken ni. Jeg synes selvsagt at det var helt forferdelig å dra fra dem der. Han som tok de i mot forsikret meg om at de skulle få sitte sammen i buret sitt, frem til de var klare til å begynne operasjonen. Det var nok godt, spesielt for Chloe, som var litt engstelig.

Klokken elleve ringte de fra klinikken, for å si at de ikke hadde tid til å gjøre operasjonen likevel, på grunn av at de hadde fått inn akutt-tilfeller. De ville gjerne ha jentene der til dagen etter. Det gikk jo ikke, ettersom de ikke hadde jentene sin mat der. De er jo ganske vanskelige i matveien, disse to, og å gi de mat som gjorde dem syke, rett før operasjonen, virket ikke særlig lurt. Det hadde nok ikke dyrlegene tenkt på, og etter et par minutter ringte de tilbake, for å fortelle at de hadde fått flyttet rundt på et par konsultasjoner, og hadde tid til dem likevel.

Klokken kvart på tre ringte de igjen, for å fortelle at Chloe var ferdig med operajonen, og at de var klare for Lillepus. Da jeg enda ikke hadde hørt noe når klokken var fem, ringte jeg for å spørre hvordan det hadde gått. Da klarte ikke nervene mine å vente lenger. Lillepus var kommet ut av operasjonen, men sov fortsatt.

Klokken seks var jeg tilbake på klinikken for å hente dem. Da var de begge våkne, men trøtte. Jeg fikk såvidt snakke med dyrlegen som hadde utført operasjonene. Han viste meg sårene, og sa at jentene hverken skulle ha plaster, eller body. Det var jeg ikke helt forbredt på. Føler at de blir ekstra sårbare, uten noe som beskytter sårene. Sårene er sydd innvendig, slik at det ikke finnes tråder som irriterer kattene.

 

Jeg tar sjansen på at dere tåler å se et lite operasjonssår, når det er så «ryddig» og fint.

 

Han sa også at jeg måtte passe vekten til Lillepus, ettersom hun hadde en del underhudsfett på magen.

Vel hjemme sjanglet Lillepus ut av buret og bort til maten sin…

Lillepus virket i grunn helt upåvirket av dagens strabaser, emosjonelt sett. Visst var hun fysisk redusert, men like trygg i hodet som hun alltid er.

 

 

Lillepus begynte å fjase med vannet i drikkefontenen. Det har hun aldri gjørt før. Jeg tok noen bilder av det, som jeg skal legge ut senere. Smådopa pus som ikke helt husker hvordan man skal drikke vann, er jo morsomt!

Chloe derimot var både sur og småstresset. Kanskje hun trodde at jeg ville putte henne inn i buret igjen, og ta henne med tilbake til dyrlegen.

 

 

Natten tilbragte jeg på katterommet. Lillepus synes det var kjempestas med overnattingsbesøk. Hver gang jeg våknet i løpet av natten, lå Lillepus tett inntil meg og malte som bare det. Til og med Chloe kom og la seg under dyna mi etterhvert.

I løpet av natten, og dagen i dag, har de begge lekt, spist og kost. Det verste er over.

Nå kommer det dog et par nye utfordringer. Steriliserte/kastrerte katter, har økt risiko for overvekt, diabetes, og urinstein, og skal av den grunn helst få fór beregnet på kastrerte/steriliserte katter. Spesielt dette med overvekt og Lillepus må vi finne en løsning på. Det er ikke så enkelt å bytte til «riktig» fór, for å holde vekten, når jentene er så innmari sensitive i magen sin.

Vi skal tilbake til dyrlegen for sårkontroll neste mandag, og jeg skal da spørre han til råds.

Nå skal vi bare slappe av, sove, kose og passe på hverandre 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 tanker om “Endelig er pusejentene sterilisert!

  • Det ER jo et kirurgisk inngrep. Det kommer man ikke i fra. Nå fikk mine gassnarkose, og jeg tror nok det har litt å si, men de var overaskende fort på bena igjen altså!

   Det er nok absolutt best for katten å få den kastrert/sterilisert. Jeg skal ikke gå gjennom alle grunnene for hvorfor, ettersom det er stort sett alt man får opp, når man prøver å søke opp info… (Ja, jeg var «litt» lei av å lese om det her om natten, når jeg prøvde å finne informasjon om selve inngrepet og tiden etterpå).

   Med mindre du vil at jeg skal liste opp noen gode grunner? :p

   Pusekattene mine både lekte, koste og spiste de første timene de var hjemme. Det gjorde meg godt 🙂
   Carina Josefine postet nylig Endelig er pusejentene sterilisert!My Profile

 1. Jammen bra at det endelig er over…
  men tydelig at nye utfordringer venter.
  de to bildene av Lillepus er bare sssssssssssååååå henne!!

 2. Så deilig at det gikk helt fint :-). Begge våre hunnpuser er steriliserte, men Bibbi var jo det alt da hun kom. De er overvektige nå på vinteren begge to. Men av erfaring vet jeg at Helene raser ned til finvekt på våren og holder helt til midtvinteren igjen. Jeg satser på at det skjer med Bibbi også. De kan springe så mye ute som de vil (kattedører) og trimmer slik seg selv. Det er tydelig at trim har mye å si, siden det nettopp er det de ikke «gidder» på vinteren. Det er snø der ute, skal vite…

  Ellers så gir jeg dem ikke lenger billigmat fra daglighandel’n. Jeg kjøper kattefor med god kritikk på testene (ikke veterinærfor, men fra dyrebutikkene – men jeg har kastet posene og er sliten i hodet så jeg husker ikke merket… Humre), og veksler litt mellom magert og hårballefor. Jeg får liksom ikke landet på noen av dem, og begge virker som om de gjøre kattene godt. Om de får normalfor i samme klassen, ser det også ut til å gjøre dem godt. De får en tunfisk eller bittelitt våtfor på morgenen iblant. Men fedmen ser ut til å være hovedsaklig dirigert av aktivitet, egentlig.

  Jeg funderer jevnlig på om jeg skal kjøpe en slik «ball- lek» hvor ballen ligger i ei renne til dem. Men akkurat nå for tiden trener de seg litt ved at de lusker på hverandre og småsloss :-). Så jeg tenker jeg kan vente litt, så det ikke blir slossing om den også :-D.
  Kari Viken Olsen postet nylig Vinterskog, vintergløtt og vinterkyssMy Profile

  • Hei Kari!

   Det er kjempedeilig at dette endelig er over. Har gruet meg veldig.

   Junior er slik som du beskriver dine puser. Han blir vel tung om vinteren, men om sommeren flyr han så mye ute at det ordner seg, uten å endre på kosten.

   Jentene får jo spesialfór fra dyrlegen, kun fordi de ikke har tålt noe annet. Junior kan spise omtrent hva som helst, og fungere helt fint. Han har jo fått alt fra kattungemat, til fór for sensitiv hud, våtmat, tørr mat. Alt fungerer på han 🙂

   Kanskje jeg må forsøke å aktivisere Lillepus mere. Løpe foran henne rundt og rundt, med en tauleke :p Blir aktivisering av matmor også da !

   Den leken som du beskriver har mine det veldig artig med. Junior ville jo ikke dele den med noen :p De andre kattene kan samarbeide litt. Det er bare Junior som er så grådig at han skal ha hele for seg selv!
   Carina Josefine postet nylig Endelig er pusejentene sterilisert!My Profile

 3. Godt å høyre at det gjekk bra med begge jentene:)
  Eg valgte å reise til en dyreklinikk utforbi Bergen, fordi dei der tar så veldig godt vare på dyra:) Då eg skulle hente Jessie, så lå ho på elektrisk varmepute…sånt gjer jo godt å sjå då:)
  Ho fekk body på seg, og fekk ikkje å ut på 14dg. Eg spurte om dei kunne bruke tråd som løyste seg opp sjøl, sånn at eg slapp å dra like langt bare for å fjerne stinga. Og det gjekk heilt fint:)
  Dottera mi har bestemt seg for å bli dyrlege (ho har ei tante som er dyrlege), ho går siste året på barneskulen… Vi får sjå kva framtida bringer.

  • Det er betryggende å se at dyra blir godt tatt vare på når de hos dyrlegen. Har hatt opplevelser som går andre veien også, og det er IKKE hyggelig.

   Jeg synes det var litt rart at mine jenter ikke skulle ha på seg body, men pusene er vel bare glade for å slippe. 🙂

   Koselig at dattra di vil bli dyrlege. Hun er nok veldig glad i dyr da 🙂
   Carina Josefine postet nylig Endelig er pusejentene sterilisert!My Profile

 4. Gratulerer med vel overstått kastrering! 😀 Godt å høre at det foregikk uten noen komplikasjoner. Siden det er sydd innvendig, skal de ikke ta sting heller da? Sikkert mye bedre måte å gjøre det på siden de slipper både plaster/tape og body/krage.

  Ps: Overraskelsen ble levert inn til postkontoret i går – omsider! Så nå er den på vei 😀
  Mari postet nylig Lær lykke av hundenMy Profile

   • Det er jo bra at de slipper å ta sting. Ikke at det var så veldig komplisert, men alt som man slipper å gjøre er bra. Så lenge de ikke irriterer seg og klarer å lage kluss med såret, så er ikke body nødvendig. Jeg prøvde først uten på Miley, men hun skulle borti heeeele tiden. Så da ble det ingen kjære mor.
    Mari postet nylig Jeg har gjort et kupp!My Profile

 5. Er så utrolig bra å lese dette her, jeg visste jo før jeg leste om at jentene er kastrert. men vet jo hvor bekymret du har vært. Det er mye enklere med hannkatter, jeg fikk være der mens Mikkel ble kastrert, det ekkle var å sitte hjemme å våke mens han sov ut narkosen. Sånn er det å være matmor, man bekymrer seg for alt! Men det er vel sånn det skal være. Natta før operasjonen til Mikkel lå vi våkne og bare kosa oss vi 🙂
  Hanne postet nylig Rusted Proto-Drake – WoWMy Profile

 6. SÅ godt at det er ferdig, og alt gikk bra. Huff, hadde vært slitsomt å begynt på samme «leksa» dagen etter, både for deg og kattene.
  Kan tenke meg timene gikk passe sent den dagen.
  Håper det ordner seg med maten, så dere finner en løsning, ikke lett det fôr»greiene», når man ikke kan spise alt.
  Heidi postet nylig Aggressiv valpMy Profile

 7. Det er godt når det er overstått, jeg er også alltid noe betenkt når en av hundene må dopes ned av en eller annen grunn…en viss risiko er det jo alltid men som oftest så går det veldig bra 🙂 det er jo «barna» våre så da er det ikke så rart vell 🙂 Ønsker god bedring til begge pusene dine!!
  Ha en fin dag, klem Bente
  Bente postet nylig Hadde jeg bare hatt…My Profile

 8. Så godt at det er overstått og alt gikk greit 🙂 Litt ekkelt når ikke narkosen har gått helt ut, men heldigvis blir de seg selv igjen…

  Klem fra meg, Oskar og Ronja 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting