Trønderkatten – Vår første katteutstilling

Da er jeg og dioz vel hjemme fetter en kjempefin helg i Trondheim! Jeg har kost meg veldig, og det tror jeg jammen Dioz har også!

Jeg har møtt så mange fine mennesker. Jeg fikk blandt annet møte Gro og Mari, som jeg har hatt kontakt med lenge via bloggene våre. Vi dro ut og spiste sammen lørdagskvelden. Ei venninne av Mari, som også var på katteustillingen, var også med. Herlige mennesker alle tre! Jeg har også blitt kjent med flere nye koselige folk 🙂

Jeg bodde jo hos Toril hele helgen, og fikk sove på kjøkkenet hennes, sammen med flere herlige pusekatter 🙂 (Dog det ble ikke så veldig mye soving den første natta, med en hyperaktiv Dixie i senga… )

Også har vi jo vært på utstilling da! Dette var min aller første katteutstilling, og jeg er mildt sagt forvirret over alt som foregikk, hva som skjedde, hvorfor, og hva i alle dager… Det som var viktigst for meg var jo hvor trygg og blid Dioz har vært gjennom det hele. To syvtimers bussturer, og to lange utstillingsdager, kunne jo fort blitt mye for en liten pusekatt, men han har vært så positiv og fin å ha med å gjøre!

 

Jeg har ikke vært så flink til å ta bilder, som det jeg burde ha vært. Hodet mitt har vært helt andre steder, når jeg først har vært så våken at hodet fungerte i det hele tatt (og det var slett ikke hele tiden). Men noen bilder, og litt video har det blitt.

 

Her er Dioz og Dixie i buret sitt:

 

 

De var begge veldig trygge og blide, til tross for alt styret rundt dem.

 

 

Dioz satt jo en del på fanget også, og ble klappet på av flere. Det syntes han var helt greit 🙂

 

Jeg synes jo dommerne rister, løfter og styrer fælt med disse kattene, men kattene ser ikke ut til å gjøre noe stort nummer ut av det.

 

Dioz under grunnbedømmelsen:

 

 

 

På søndag ble Dioz nominert til finalen, eller «panelet». Da må de sitte i bur, og vente på at dommerassistener skal komme å hente dem. Vi får altså ikke vise kattene selv.

 

Dioz venter på tur 

 

Finale er kjempegøy, synes Dioz! 

 

Trøtt liten gutt som «poserer» med sløyfene sine 

 

Jeg prøvde å få meg alle huskattbedømmelsene begge dager. Jeg har jo lyst til å stille ut mine egne, og tenkte det var greit å se litt hva det gikk ut på.

Her er Toril opp med sin huskatt, Svartfot:

 

 

Jeg fikk med meg at det legges vekt på blandt annet pels, proposjoner (uffda, Lillepus…), og gemytt. På denne videoen av Svartfot som vinner huskatt korthår – hankatter, hører man til slutt at dommeren sier «They are all number one in my heart» 🙂

 

 

Det var jo så mange fine katter der, at jeg burde jo ha løpt rundt og tatt bilde av dem alle. Likevel var det visst bare to katter, utenom abyssinerne, som fikk meg til å ta opp kameraet.

Den ene var en huskatt, som jeg, av en eller annen merkelig (eller kanskje ikke så merkelig) grunn, falt pladask for:

 

 

Den andre var Mari sin vakre Miley:

 

 

Mari sin Mandel ble forresten beste huskatt gutt i langhårsklassen! Gratulerer! 😀 (Mandel var litt for sjenert til at jeg fikk tatt bilde av han).

 

Flere har spurt om hva slags tanker jeg gjør meg etter min første katteutstilling, jeg som er vant med hundeutstillinger, og om det ga mersmak. Først må jeg jo si at jeg har veldig lyst til å oppleve flere utstillinger, og jeg har enda mer lyst til å prøve å ta med huskattene mine nå, enn jeg hadde før. Nå virker det ikke riktig så skummelt lenger.

For min del ble dagene veldig lange, ettersom man ikke har lov til å dra før det hele er over. Så på det punktet synes jeg hundeutstillinger har en klar fordel. På katteutstillinger så skriver dommerne bedømmelsen selv. Det var jo veldig rart for meg, som er vant til at man har egne skrivere til slik. Dette kan jo være grunnen til at bedømmelsene fra begge dagene er helt uleselige. Jeg tror jeg klarte å tyde ett ord eller to, og gjette meg frem til et par andre, men det ga ikke mye mening… Det er jo litt synd. Kritikken/bedømmelsen er jo viktigere enn selve premieringen.  Det var også mye mer uforutsigbart med tanke på når man skulle opp til bedømmelse, enn det jeg er vant til. Dommerne kunne visst flytte om på rekkefølgen uten særlig forvarsel.

Atmosføren på katteustillingen virket dog mye mer avslappet enn det den gjør på hundeutstillinger. Sansynligvis fordi kattene stort sett sitter i bur. Jeg så også mindre pelsstell enn det jeg trodde jeg ville se. De fleste hadde nok stelt kattene sine godt i forkant. På hundeutstillinger står jo de fleste med pelsbikkjer og børster og steller helt til de blir ropt opp.

Så det er mye å bli vant til.

 

Alt i alt, en slitsom, men veldig koselig og interessant helg! 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 tanker om “Trønderkatten – Vår første katteutstilling

 1. Så fine katter 🙂
  Så ut til å være litt av en «håndtering», men må vel til for å få sett skikkelig på katten. Jeg har jo aldri vært på noen katteutstilling, så morsomt å lese litt om hvordan det er.

  Det så nå ut til at Dioz gjorde det bra 😀 Uten at jeg har noe peiling på hva de bokstavene står for?
  Kjempeflink gutt til å posere allerede.

  Litt dumt med uleselig dommerbedømmelse, ikke så lett å få med seg alt som blir sagt hele tiden, og kan være greit å få lest det etterpå når roen har senket seg.
  Heidi postet nylig Hund, HD, kjøttbein og suppeMy Profile

 2. Deilig å se at både du og Dioz-gutten koste dere på utstilling.
  Tydelig at selvsikkerheten til denne Trønderen er på topp!
  Og så vakker han er der han sitter og viser fram rosettene sine!

 3. Kjempekoselig innlegg Carina! 🙂 Det var kjempekoselig å ha besøk av deg og Dioz, men jeg var kjempelei meg for at jeg var for sliten til å bli med å spise på lørdagskveld. Akkurat det er minuset med å arrangere utstilling at det er mer enn en 8 timers arbeidsdag, men godt når det er ferdig. Da kan vi puste ut alle sammen.

  He, he, he!:) Må le når jeg tenker på Dixie den første natten. Hun var hyperaktiv ja. Svartfot, Aros og Dixie lå og sov i hele går. Til kvelden våknet Dixie opp for å leke, og hun og Nadina testet ut det nye kloremøbelet jeg kjøpte til 150,- kr!:)

  Det er kjempegøy å stille huskatt, og flere og flere av de som har holdt på med oppdrett av rasekatter noen år går over til huskatt for å slippe stresset om cert. Huskatter er jo en rase på lik linje med de andre. Siden det ikke er noen fast standard på huskatter er det vanskelig å velge hvilken huskatt som er best. Da går det mye på pels og lynne til huskatten, og ikke minst lynne. Svartfot flasset litt på lørdag og søndag, og det vet jeg trakk ned selv om han ble nr.1 i sin klasse. Jeg husker første gangen ei i klubben spurte meg om jeg ville stille Svartfot. Da var han 5 år gammel. Jeg tenkte at det aldri i verden kom til å gå bra, men den raringen min elsket utstilling og all oppmerksomheten han fikk på utstillingen. De gangene jeg lar ham være hjemme viser han tydelig at han er fornærmet at han ikke får bli med.

  Kjempegodt å høre at du opplevde utstillingen som en avslappet atmosfære. Det må være rolig på utstillingen, for hvis ikke blir kattene stresset. Derfor var det kjempebra at utstillingsleder sa i fra (på søndag) at foreldrene måtte passe på ungene sine at de ikke løp mellom burrekkene.

  He, he, he!:) Når det gjelder skriften på dommersedlene likner de på en leges håndskrift. Mange av dommerne får verre og verre håndskrift etter hvert som det blir senere på dagen.

  Ønsker deg en kjempefin tirsdag!:) Kjempekoselig å ha besøk av deg!:)

  Klem Toril
  Toril postet nylig BILDER AV KATTUNGENE OG SISTE NYTT OM KATTENE!:)My Profile

 4. Så flott at du hadde en trivelig helg her i Trondheim Carina! Skulle som sagt gjerne spist sammen med dere på Egon lørdag, men det passet litt dårlig denne gangen, dessverre. Hadde vært så artig å treffe deg, jeg har fulgt livet til deg og dyrene dine her på bloggen en god stund, så jeg føler jo at jeg kjenner deg litt….. 😉
  Men kanskje neste gang du besøker byen, utstillinger hvert år vettu 🙂
  Nydelige kattebilder! Klem 🙂

 5. Så spennende for deg å få være med på katteutstilling 🙂 Jeg har ikke opplevd det men har hørt at du må være der hele dagen?? Eller til du får kritikken, som kan ta tid hvis Dommeren er den som skal skrive de… jeg synes å ha hørt at dommeren er flinkere til å bruke engangshansker på katteutstilling, det savner jeg på hundeutstillinger…
  Ønsker deg lykke til videre og riktig God Påske til deg og dine 😉
  Bente postet nylig Helg igjen…My Profile

  • Jaaa! Og du, Tony, som er så fin, burde jo delta!

   Man må være kastrert, chippet, vaksinert, samt at matmor må være medlem av en katteklubb, slik at hun får registrert deg i et huskattregister.

   Ta en titt på marinordvik.com og scroll nedover. Der finner du mange poster om dette med huskatt på utstilling 🙂
   Carina Josefine postet nylig Hvordan slanke en Lillepus? My Profile

 6. Kan tenke meg det var godt å komme hjem etter en hektisk helg ja 🙂

  Kjekt at Dioz var så flink, både på reisen og på utstillingen 🙂
  Og imponerende hvordan pusene takler håndteringen synes jeg.
  gro postet nylig Opptatt…My Profile

 7. Kjempefin blogg! Kos å følge med på hva som skjer i det Furet Værbitte. Klem fra Silje og pusene Ida Maria (exo d) og Jazz huspus 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting