De fleste som har fulgt bloggen min en stund, vet at jeg drømmer om min egen Colliehanne. Å se Colliehanner gir meg sommerfugler i magen, samtidig som det skjærer litt i hjertet. Derfor var det med blandede følelser jeg dro på Collie-spesialen forrige helg.

Selv skulle jeg stille ut Robbie, en tric Colliehanne som bor hos fórverter.

 

 

Vi hadde satt opp utstillingsteltet dagen før, så vi hadde god tid til å sitte og titte. Jeg ble plutselig veldig klar over hvor kresen jeg er, når det kommer til Collier. Man skulle jo tro at jeg ville være fornøyd med hvilken som helst Collie, men langt i fra. Det var faktisk svært få Colliehanner jeg så, som ga meg sommerfugler i magen. Det skal Colliehanner nemlig gjøre!

 

De fleste raser forandrer seg med årene. Man finner ulike typer, ulike linjer, og trender for hva som er populært. De siste årene har jeg sett mange innmari søte collier med blandt annet masse pels og veldig mye stopp (fordypningen mellom snute og skalleparti). Disse Colliene er jo så søte at man kan få vondt i tenna av mindre.

For meg blir dette feil. En Collie kan være mange ting (flott, elegant, imponerende, vakker osv.), men akkurat søt skal ikke en Colliehanne være, mener jeg.  Her er det mange som er uenige med meg, det er jo tydelig når man ser på hva slags Collier som avles, og ofte settes opp på utstilling.  Det er helt greit, man kan jo ikke være enige om alt heller.

Når dette er sagt, så skal det mye til at en Collie, uansett type, ikke er en vakker hund.

Min fremtidige Colliehanne skal være stor og maskulin. Han skal ha en forholdsvis lang og godt bygget, kropp, med pels nok til å være pelsbikkje, men ikke mer enn at man kan se kroppskonturene. Han skal være elegant! Pelsballer har ikke den elegansen jeg ser etter. Han skal ha et vakkert hode, med et behagelig uttrykk, og et lite, men merkbart stop. Man skal se  på både hodet og kroppen, at han er gutt, og at han er Collie (ikke en stor Sheltie).

 

 

Robbie har mange av kvalitetene som, for meg, kan fremkalle denne “sommerfugl-i-magen-effekten”, men Collien jeg skal, han skal være sobel! Om han er gylden sobel, eller skygget, spiller ikke så stor rolle.

Det finnes nok mange Collier der ute, som ville gitt meg sommerfugler i magen, men jeg bør jo holde meg til å bruke mine egne bilder. Heldigvis har jeg bilder av mine to favorittcolliegutter!

Den ene har jeg ikke sett på mange år. Han var fin når han var bitteliten, og enda finere da jeg traff han igjen som voksen:

 

Niquell

 

Den andre favoritten min dukket plutselig opp forrige mandag, fordi han trengte pass i noen dager. Det sa vi jo ikke “nei takk” til!

 

Mac ville ikke vise frem ørene sine for fotografen, men hvem trenger vel ører når man er så fin uansett! 

 

Ikke det beste bildet, men koselig likevel, da han plapret og sang til meg, i stedet for å stå pent. *smelt*

 

Collien er vel den rasen jeg har aller sterkest meninger om, og dette på tross av at jeg ikke har noen Collie selv (bortsett fra Robbie, som eies av meg og Mamma, og som bor hos fórverter). Det har skjedd flere ganger at Mamma har kjøpt eller beholdt Sheltier, som jeg ikke synes så veldig mye om typemessig. Det er helt greit, Mamma vet hva hun holder på med. Men hvis Mamma begynte å avle på knusbedårende-sukkersøte-pelsball-Collier, da hadde jeg jammen lurt på hva hun holdt på med.

 

Noen synes kanskje jeg er overfladisk som har lagt så mye tanker i utseendet på en fremtidig hund. Det er jo det indre som teller, ikke sant? Selvsagt kommer gemytt og helse foran utseendet. Dessuten har jeg en tendens til å ende opp med noe helt annet enn det jeg ønsket meg, og være lykkelig for at det ble akkurat slik det ble 🙂

 

Husk at dette er MINE meninger og preferanser. Er du den stolte eier av en kjempesøt Colliehanne, med mye stopp, og masse pels, så har du helt sikkert verdens fineste hund! Det har du uansett hva andre måtte mene 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 thoughts on “Min type Collie

 1. Åh, jeg er så sykt enig! Når man er helt forhekset i en rase, så er det påfallende hvor kresen man faktisk blir. Og før jeg leste at du hadde skrevet det, så tenkte jeg akkurat på at en collie skal ikke være en stor sheltie. Jeg er også enig i at mange collier fort blir pelsballer med med søte museneser, men det er ikke likefullt så pent, hvis du spør meg, hehe.

  Bare vent en dag, får du den perfekte colliehannen, med det perfekte utseende (for det har seg ofte slik at de de blir nå perfekte uansett, disse hundene våre).

  Jeg må bare også si, synes denne typen er så fin jeg: http://www.highlandcollies.org/publishImages/index~~element36.JPG

  Er litt det jeg ser for meg i det du beskriver også. Må bare si at jeg kjenner meg sånn igjen, for jeg er veeeldig sånn når det gjelder sankt bernhardshund også. Jeg liksom elsker alle sankter, samtidig som jeg er kresen. Merkelige greier, hehe.
  Emilie postet nylig Perfeksjon?My Profile

 2. Utseende er viktig, synes ikke det er noen skam i det (så lenge gemytt og helse spiller en like viktig rolle). Jeg er også kresen på hvilken type dalmatiner jeg vil ha, og det er et stykke mellom de virkelig lekre guttene, og enda lenger mellom tispene.

  Er helt enig med deg i at collie skal ikke være store sheltier, det blir feil. Man skal tydelig se at det er en collie. På mange bilder fra utstillinger osv. der handler ikke er med på bildet blir jeg ofte usikker på om det er en sheltie eller collie… slik skal det vel ikke være.
  Lola Pagola postet nylig kjøtt og oppstrekkingMy Profile

  1. Innbarka hundemennesker og raseentusiaster (uansett hvilken rase) har nok lettere for å forstå dette med hvor viktig det kan være at snuta er slik og sånn, mens øynene skal være sånn og slik, enn de som ikke ser etter slike ting selv. Innbiller meg at noen kan finne en slik tankegang litt overfladisk?

   Da skjønner du hva jeg mener med at jeg ikke vil ha “store Sheltier”. Det skal jo være en tydelig forskjell på de to rasene, også utenom størrelsen.
   Carina Josefine postet nylig Kosepose til kattepuseneMy Profile

 3. Jeg har jo ikke peiling på hvordan en Collie skal se ut, men er veldig enig i tankegangen din.
  De fleste som ønsker seg hund og en spesiell rase har tanker om hvordan den skal se ut, og da må man bare se om det blir slik.
  Jeg vet jeg har skrevet selv at jeg ønsket meg “slik” og “slik” BB, og jeg har jo igrunn en “slik” BB, men samtidig så hadde jeg vært like glad i den om den hadde forandret fargene sine over natten.
  Heidi postet nylig Den store barnedåpenMy Profile

  1. Ja, klart man blir like glad i dem, uansett utseende og farger. Skulle jo aldri ha brun Beardis eller svart katt, for eksempel. Det spiller jo ingen rolle når dyret først er i hus, og man blir kjent med dem. Men drømme om den perfekte Colliegutten, det kan jeg 🙂
   Carina Josefine postet nylig Kosepose til kattepuseneMy Profile

 4. Erru gærn, såklart kan man være kresen, det syns jeg er en bra egenskap! Jeg er kresen selv og jeg er med dine meninger om hvordan handyret skal være! Jeg syns nå uansett at hanner er de flotteste, enten det er katt eller hund <3

  Kos dere og ha en god uke <3
  CavallyCoon postet nylig Just Pictures…My Profile

 5. Jeg syns ikke du er overfladisk. Jeg er AKKURAT likedan med Golden retriever hanner *smelt*

  De skal ha rett gylden farge, pelsmengde, gjerne med litt fall i, den skal se sterk ut og ha det litt morske blikket når den er oppmerksom, men også det snilleste utrykket som finnes ellers. Det er noe med Golden sitt ansiktsutrykk som jeg elsker. Sterk benstamme men ikke kort beint som jeg har sett mange av disse lyse goldens er. Pappa informerer meg desuten at dagens Golden desverre ikke er like sterk mentalt som den var.

  Min Golden hanne er sjelden i dag, den er nesten forsvunnet i innavl, men det ser ut som noen få oppdrettere jobber med den gode gamle typen sånn at av og til får jeg sommerfugler i magen når jeg ser en Golden retriever hannhund den dag i dag<3
  Hanne postet nylig Valpen – TEGNINGMy Profile

  1. Jeg kan ikke noe særlig om Golden Retrievere, men jeg kan ikke skjønne hva den hvite fargen man ofte ser på dem, har med “Golden” å gjøre. De er jo fine på en helt annen måte, men “golden” er de ikke “i mitt hode”.

   Hvis du skal skaffe deg hund, håper jeg du finner en som er AKKURAT slik du drømmer om! 🙂
   Carina Josefine postet nylig Kosepose til kattepuseneMy Profile

   1. Ja, må innrømme at de hvite og krem farga hundene oppdrettere skryter opp og ned av som Goldens er idiotisk.

    Jeg fatter ikke hvordan Skandinavia og England avler på disse. De er jo så annerledes fra det som er golden at det er sykt. Jeg finner ikke det Golden blikket jeg elsker sånn hos dem i de lyse, kortbeinte hundene, hvordan de kan se så morske ut i ene øyeblikket og kjempeglade i det andre <3 Ja, de er flotte hunder, men de er ikke Goldens for meg nei.

    Om jeg skal ha golden, så skal jeg bruke god tid, til jeg finner den rette 🙂
    Hanne postet nylig Valpen – TEGNINGMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting