Boka “Katten. Atferd og velferd” er skrevet av Bjarne O. Braastad, og er ment å “gi deg den kompetansen du trenger for å kunne gi katten et rikt liv sammen med deg”.

Braastad er professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås. Han har også arbeidet med forskning og undervisning innen atferd og velferd hos dyr siden 1979 (www.braastad.info).

 

bokcover

 

Boka er delt inn i 13 kapittler:

 1. Kattens opprinnelse – Hvordan ble katten tam?
 2. Kattungenes utvikling, og forholdet til mor og kullsøsken
 3. Kattens språk
 4. Sosial atferd hos katter
 5. Katten som rovdyr – Fare for fuglebestander?
 6. Kattens evne til å navigere
 7. Motivasjon, atferdsbehov, stress og følelser
 8. Dyrevelferd og hvordan vi kan sikre kattens velferd
 9. Læring og trening av katter
 10. Atferdsproblemer og atferdsforstyrrelser hos katt
 11. Forholdet mellom katter og mennesker
 12. Katter kan bidr til bedre fysisk og psykisk helse hos mennesker
 13. Konklusjoner: Hvordan utvikle en harmonisk voksen katt

 

Jeg skal ikke gå i detalj på hva hvert enkelt kapittel innholder, men heller forsøke å oppsummere hvilke tanker jeg sitter igjen med etter å ha lest boka fra perm til perm, samt eksempler på ting jeg lærte, eller bet meg merke i.

Boka har nok ikke endret katteholdet mitt, eller hvordan jeg samhandler med kattene, men den har gitt meg noen forklaringer på hvorfor jeg gjør som jeg gjør.  Det var fornøyelig å lese teorien bak slike ting som hvorfor det faller seg naturlig for meg å blunke til kattene, og hvorfor jeg har det tonefallet jeg har når jeg roper på dem.

Det var også interessant å lese om kattens sosiale atferd. Visste du at katter ofte har en relativ rangordning, som avhenger av tid og sted? Denne delen ga meg også noen svar på hva Junior kanskje holder på med, og hva som er viktig for han, når han er utendørs.

Jeg måtte bort å klemme litt på Lillepus midt i kapitell 3 – kattens språk. Jeg har jo vært litt i tvil om hva denne oppførselen hennes betyr, når hun gnir seg inntill både meg, bikkjene og de andre kattene. Jeg har aldri hatt en katt som er så opptatt av å gjøre akkurat det. Jeg lurte jo en stund på om hun rett og slett ville “eie oss”. Fra kapittelet om kattens språk lærte jeg at Lillepus prøver å si til oss at hun liker oss som sosiale partnere, og vil gjerne fortsette å være i gruppe med oss. Hun er også opptatt av at vi i gruppa skal ha samme gruppelukt. Dette synes jeg var en veldig koselig forklaring på oppførselen hennes, og måtte selvsagt bort til Lillepus for klemme henne, og forsikre henne om at vi skal være i gruppe for alltid!

 

bloggkatten3

Carlisha vil gjerne forstå katten sin bedre…

 

Kapittelet om dyrevelferd var ett av de mer interessante, synes jeg. Det starter med paragrafer fra dyrevelferdsloven, og hva disse har å si for oss katteeiere. Akkurat denne delen ble litt for generell og abstrakt (slik lover og pragrafer ofte er) til at jeg fikk veldig mye ut av den, men det stod også veldig konkrete punkter for hva en utekatt og en innekatt trenger, for at dyrevelferden kan sies å være god nok. Akkurat dette synes jeg var interessant, og det er noe flere burde tenke gjennom før de skaffer seg katt. I samme kapittel kunne man også lese om ulike måter å håndtere problemet med hjemløse katter på. Her kan det se ut som om Norge har mye å lære fra andre land, selvom det finnes organisasjoner også her til lands som håndterer dette veldig bra.

Det var fasinerende å lese om kattens evne til å navigere. Her ble det fortalt historier om katter som har funnet hjem over lange avstander, og om forsøk som er blitt gjort for å finne ut mer om kattens navigasjon. Det aller mest interessante med det kapittelet var hvordan man kan bruke det man vet om kattens atferd og navigasjon til å finne igjen bortkomne katter. Dette har jeg lagt meg på minnet, tilfelle jeg noen gang skal komme i en så uheldig situasjon.

Boka tok opp flere temaer som ikke direkte påvirker katteholdet, men som er interessant å vite litt om likevel. Jeg har for eksempel alltid trodd at vår tamkatt stammet fra den europeiske villkatten. Slik er det ikke. Vår tamkatt stammer fra den afrikanskje villkatten. Kanskje ikke noe man behøver å vite for å være en god katteeier, men dette burde jo avlive myten om at tamkattens forfedre kunne klare seg ute i norsk vinterklima, så da kan vår katt det også.

Nå er det mange kapitler jeg ikke har gått inn på her, men som likevel hadde mye nyttig informasjon. Jeg kan jo raskt nevne kapittelet om trening av katt, som bygger på det som for mange vil være kjente læringsprinsipper. Delen om atferdsproblemer og atferdsforstyrrelser er også veldig nyttig, og kommer jeg i en situasjon hvor en av kattene mine viser tegn til dette, vil denne boka være mitt første sted å lete etter en forklaring og en løsning.

 

bloggkatten2

Lillepus vil kanskje ikke at Carlisha skal lære seg om trening av katt?

 

Først og fremst er dette en relativt lettlest og veldig trivelig bok, med mange flotte illustrasjoner. Boka har mange QR-lenker til korte YouTube-videoer og lydfiler fra forfatterens forelesninger. Disse brukte jeg som en liten oppsummering etter å ha lest et kapittel, eller som hjelp hvis jeg syntes noe ble litt tunglest.

Hvis man allerede har hatt katt, og vært spesielt interessert og katt og kattehold en stund, kommer man kanskje ikke til å få de helt store aha-opplevelsene av å lese boka. Jeg har også hørt flere oppdrettere som sier de er noe uenige i enkelte ting Braastad skriver opp katteoppdrett og kattunger. Likevel tror jeg de fleste kan plukke opp en og annen ting de ikke visste fra før, og som er interessant eller fasinerende å vite, selvom det ikke akkurat er informasjon man trenger for å være en god katteier.

Boka kan trygt anbefales til de som ikke har hatt katt tidligere, men som ønsker seg én, de som er relativt nye med katt, og til de som alltid har hatt katt, men ikke tenkt noe særlig over kattens atferd, språk, eller katteliv for øvrig (sånn utenom at de fanger mus), men som har et ønske om å lære.

 

bloggkatten

 

For mer informasjon om boka og forfatteren m.m. se www.braastad.info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 thoughts on “Bokomtale: Katten. Atferd og velferd

 1. Jeg vil gjerne låne boka, CJ.
  Er vel av den kategorien ” katter er til for å fange mus” jeg…
  Ja, bortsett fra alt det som mine katter bare mener er en selvfølgelig frynsegode som følger med den jobben da. Frynsegoder er viktige !!

 2. hej hej 🙂
  kjempeflotte billeder , carina josefine 🙂
  det er med et smil om munnen hver gang jeg kommer inn i din blogg 🙂
  ha en go aften 🙂

 3. Må vel skaffe den boka tenker jeg….. 😉
  Artige bilder, jeg humrer her jeg sitter! <3 <3 🙂
  Ha det godt alle i heimen!

 4. Älskar sista bilden!
  Ps: har du lust att hjälpa min blogg att bli bättre? Har nämligen startat om från början för att gå in på nytt spår och behöver veta vad folk gillar med bloggar. Kika in och lämna lite tips så hade det varit guldvärt!
  Trevlig helg!
  Jackie postet nylig Iväg till SpikeMy Profile

 5. Den boka både ser og høres veldig intjessssant ut, kanskje disse mat- og passe på menneskene som bor her hos oss kunne ha tenkt å kjøpt den, det hadde vært gildt 🙂

  Pusekoser fra Isak & Mjå

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting