Når energien strekker til, er det veldig koselig å sy litt. Spesielt koselig er det jo å sy kattemyntekoseputer, fordi da blir jeg så veldig populær hos kattene. Jeg har alltid selskap, når boksen med kattemynte står fremme! Så fyrer vi i peisen, setter på musikk. Da er det koselig “Borti Svingen”.

 

 

Fordi jeg fikk motivasjonen over meg sånn plutselig, måtte jeg på dyrebutikken for å kjøpe flere små plastbokser med tørket økologisk kattemynte. Ingen av dyrebutikkene jeg var på, hadde større bokser. Hvis du har lyst til å sy, eller lage noe som inneholder kattemynte, eller bruke tørket kattemynte til noe annet, kan jeg anbefale å kjøpe en boks med kattemynte fra Catit. Denne reagerte kattene mine godt på, og den var drøy. Jeg har ikke funnet den i dyrebutikk nær meg, men vet at flere nettbutikker selger den. Ved å kjøpe en slik boks, får man mye mere for pengene, enn å ved kjøpe små refillsbokser, slik jeg gjorde denne gangen.

Jeg har valgt litt sterkere rosa- og blåfarger denne gangen, enn det jeg gjorde sist. Stoffet er kjøpt på Panduro. Prikker foran, pusestoff bak, myk fyllvatt iblandet tørket kattemynte inni.

 

 

I løpet av de siste par ukene, har jeg sydd 18 nye kattemynteputer. Noen skal gies vekk, noen skal vi beholde. Noen vet jeg ikke helt hva vi skal gjøre med enda. Mulig det blir ekstrapremier til en liten Give-Away for kattepuser. Vi har nemlig ett par katteleker fra “Enklere Liv” som også skal gies vekk. (Tusen takk, søster!  🙂 )

 

Lillepus vil ikke dele…

 

Kattemynte er en urteplante, som inneholder noe som heter nepetalakton. Dette stoffet gjør at for mange katter utløses det er kjemisk reaksjon, hvor hjernen utskiller lyststoffer. Man tror at dette kan ha noe med at nepetalakton kan minne om kattens naturlige feromoner. Katter reagerer forskjellig. Noen blir lekne, mens andre blir kosete og fjasete. Noen blir veldig aktive, mens andre igjen bare blir salige.  Det er greit å være klar over at noen få (spesielt ukastrerte hankatter), kan få litt agressive tendenser av kattemynte, uten at det er vondt ment. I slike tilfeller bør man nok fjerne kattemynten, og heller vurdere alternativer, slik som Valerianarot.

 

 

Effekten av kattemynte varer som regel 2-15 minutter, før effekten avtar. Deretter vil det gå ett par timer, før katten på nytt kan kjenne effekten. Jeg prøver derfor å la kattene kose seg med kattemynte kun en kort periode, for så å legge koseputene tilbake i posen. Dermed holder de både på lukten, og kattens interesse, lengre enn om de lå fremme hele tiden.

Hvordan man kan bruke kattemynte, varierer etter hvordan akkurat din katt reagerer. Man kan bruke det som belønning for at katten kommer hjem før mørkets frembrudd, for å oppmuntre til å klore på klorestativet, fremfor sofaen,  leke med bestemte leker (istedet for noe den kanskje ikke bør leke med…), eller for å få pus til assosiere plassen sin med noe positivt. Man kan bruke det til å få katten til å mosjonere, eller til å slappe av, alt etter hvordan katten reagerer. Kattemynte er ikke farlig, og man kan gjerne bruke kattemynte bare for kos.

 

 

Enkelte katter vil ikke oppleve noen effekt av kattemynte. Dette dreier seg om omtrent 30% av alle voksne katter. Dette er høyst sannsynlig genetisk betinget. Mange katter har rett og slett ikke de nødvendige reseptorene for å reagere på kattemynte (Kilde: Hillspet.no). Kattunger yngre enn 3-6 mndr vil sjelden reagere på kattemynte, og hos eldre katter kan effekten avta, selvom de har reagert på kattemynte tidligere.

 

 

 

Jeg hat tatt en liten video av 4 katter, som definitivt har reseptorene som skal til, for å kose seg med kattemynte!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Kattemynte, hva er det egentlig? – Nye kattemyntekoseputer

 1. For en herlig video. Det slår meg bestandig at alle kattene dine er så spesielle,,,,,,jeg har aldri før sett såååå lekne og tilfredse katter. Det er helt tydelig å se at de har det godt!Svært godt <3

  Disse posene du syr er virkelig flotte, og hadde jeg hatt katt ville jeg fulgt eksempelet!

  Klem fra meg <3

  1. Hadde du hatt katt, skulle du fått ett par 🙂 Takk for koselig kommentar. Jeg tror kattene mine er fornøyde. Jeg prøver mitt beste hvertfall. De virker glade i hverandre og i bikkjene. De tre yngste er jo også ganske like i alder, og har masse glede av hverandre 🙂
   Carina Josefine postet nylig En skikkelig fin helgMy Profile

 2. Herlig film! 🙂 Akkurat som å se Pusjkin når han angriper kattemynteplanten i blomsterbedet om sommeren. Nåde den som prøver å klappe ham da …!

 3. Herlige koseputer!
  Det slår meg hver gang at du må være en racer med symaskinen, putene ser jo så perfekte ut! Hvordan får du det til uten en slik stygg “igjensyingsdel” ? Putene jeg syr, ser ut som om de er blitt spretta opp flere ganger, og sydd igjen for hånd. (hehe)
  Veronica postet nylig Årets ønskeliste til jul!My Profile

  1. Racer på symaskin er jeg ikke :p Er jo bare ett par år siden jeg tok i en symaskin. Jeg lar det være igjen kun 1 cm med åpning før jeg vrenger og fyller dem. Det er bare såvidt det går, men igjensyingsdelen blir jo minimal, og ikke så synlig på den måten. Dessuten hater jeg å sy for hånd!

   Hva slags kattemynte bruker du? Og fra hvor?
   Carina Josefine postet nylig En skikkelig fin helgMy Profile

 4. Har en av de to putene du sydde til kattene mine da du kom for å hente Dioz, og den ble kjempepopulær hos Eros. Han fikk den med seg til Svetis han 🙂 Akkurat nå er det hekling av mus det går på for min del med valerinarot inni, og kattene blir klin gærne av det 🙂

  Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

  Purr, purr og klem fra Toril og kattene
  Toril postet nylig SISTE KATTUNGE FRA E-KULLET, (N) HAKRILAS EROS HAR NÅ FLYTTET, OPPDATERING OG BILDER!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting