Det har dukket opp en “forening” kalt Norsk Huskatt Register. Denne må IKKE forveksles med Norsk Huskattforening. Jeg er i utgangspunktet positiv til foreninger som  vil sette fokus på huskatter, men i dette tilfellet ble jeg veldig skuffet. Informasjonen de la ut på nettsiden sin, og på facebook har vært svært mangelfull, noe som har ført til at mange har stilt spørsmål ved foreningen, og hva de holder på med.

Det kan jo nevnes at meldemsskap koster 200 kroner og registrering oppdretternavn koster 300 kroner. I tillegg kan man betale for å registrere katter, og selvsagt kan man gi donasjoner og gaver.

En forening som baserer seg på å tjene penger på huskattavl, er allerede rimelig suspekt, i mine øyne. Bedre ble det ikke da folk forsøkte å få svar på spørsmål. Noen har sendt mail, noen har skrevet kommentarer på deres facebookside.  Det ble spurt om ting rundt selve foreningen, slik som organisasjonsnummer, om de kommer til å registrere sin forening, hva pengene de får inn vil brukes til osv. Det kom også en del kritiske spørsmål rundt det faktum at de forsøker å tjene penger på å legitimere huskattavl, hva de baserer sine teorier på og hvilken kompetanse de sitter med som gjør at de er kvalifisert til å sette avlskrav.

De svarte med å slette alle kritiske spørsmål, utestenge alle som hadde stilt dem.

Jeg liker ikke at seriøse og velbegrunnede spøsmål blir sensurert. På facebooksiden deres står de fritt til å sensurere bort alt de ikke liker. Her kan jeg skrive hva jeg reagerer på, uten deres sensur. Det er flott med blogg.

 

For å forstå hva som er galt med huskattavl, kan man bare snakke med, eller se hjemmesiden, til hvilken som helst forening som desperat forsøker å hjelpe hjemløse katter. Katter som er blitt ofre for overfloden av huskatter her i landet. Situasjonen er alvorlig. Overfloden er stor. Inntil bestanden når et nivå hvor det finnes gode hjem til størsteparten av disse kattene, er det eneste ansvarlige å kastrere huskatten sin.

Jeg forstår foreningens poeng. De vil sette huskattavl i system, og bidra til at de som avler huskatter gjør det på en så seriøs måte som mulig. Problemet er dog at de aller fleste som driver huskattavl, er ikke interessert i avl. De har slurvet med p-pillen, ikke tatt seg råd til/husket/giddet å kastrere, visste ikke at pus kunne bli gravid så ung, eller kanskje vil de bare ha søte små kattunger i hus for ungenes skyld.  Denne avlen vil nok desverre fortsette uberørt av denne foreningen. De slettet alle spørsmål rundt hvorfor de tror de kan favne denne gruppen, og hvordan det skal skje.

Det finnes noen som avler blandingskatter og tar seg godt betalt for dette. Noen avler også huskatter etter utseende. Jeg kan se for meg at disse er de eneste som kanskje ville benytte seg av å registrere sine katter for å avle på dem.  Klart at dette kan lure enkelte uerfarne kattungekjøpere. “Huskatt med stamtavle” – Fancy, ikke sant? Ikke rart den koster litt ekstra. Man kan til og med bestille seg laminert stamtavle, dersom man vil det. Denne type avl er og blir useriøs, uansett om man har et stykke laminert papir hvor “Mons” og “Sussi” er ført opp som foreldre.

 

Foreningen oppmuntrer til å avle på friske individer, det skal jo sies…

 

Står derfor valget mellom en katt som har hatt kronisk diare eller urinveissykdommer, ryggproblemer, og en katt som aldri har hatt slike problemer, så tar man den friske.

Utdrag fra deres utsnitt om valg av avlsdyr.

 

Seriøs avl, uansett om det er en eksisterende rase, eller om det er et planlagt avlsprogram etter andre kriterier, bør ha bedre retningslinjer når det kommer til avl og avlsdyr.

 

Videre bør man tenke på følgende:

 

Kattens kroppstype og størrelse går selvsagt i arv. Ønsker du å avle frem spesielt store katter ? Gepard-spreke katter ? Tunge typer, lange eller bittesmå?
(…)
Har du tenkt noe over om du ønsker å fremheve et spesielt utseende ? Ønsker du avkom som har spesielt store ører ? Små ører ? Buskete bryn ? Forskjellige farger på øynene ? Rundt fjes ? Spisst og langt fjes ? Tigersnute eller litt rottete ?

Har du en katt eller to med spesielle særtrekk, så kan det kanskje være en av dine delmål å bevare hos avkommet slik at også andre kan få glede av de?

 

At utseendet teller, er kanskje ikke så rart, ettersom et annet av foreningens hovedpunkter, er at de skal arrangere utstillinger. Jeg forsøkte tidligere å spørre dem om hvem som skal sette kriterier for avlsdyr, om det finnes kriterier i det hele tatt, og om dette er de samme som skal sette kriterier for utstilling. Hvilken kompetanse sitter de med når det gjelder dette? Dette spørsmålet, ble selvsagt slettet. Jeg er skeptisk til huskattavl som er så tett linket opp til utstilling, og det estetiske.

Med alt dette sagt, så setter jeg likevel pris på intensjonen, om å øke kattens status. Jeg setter pris på at de oppfordrer katteeiere til å ta ansvar, og til å chippe alle katter. Jeg synes likevel  dette er helt gal retning å gå i. Det handler ikke bare om de få som jeg tror vil benytte seg av tilbudet, men om holdningene, om hvilket signal man sender ved å si at huskattavl er greit.  I tillegg setter jeg ikke pris på å bli sensurert. Å slette istedet for å svare, er generelt en dårlig måte å håndtere kritiske spøsmål på.

Jeg har ingen problemer med å forstå at det kan være kult å få papirer på huskatten sin. Enda gjevere er det jo å få vist den frem på utstilling. Vi er jo så stolte av kattene våre.

Dersom du melder deg inn i en katteklubb godkjent av NRR, får du i tillegg til blandt annet katteblader og klubbkvelder, også muligheten til å registrere huskatten din i NRR sitt huskattregister. Du får da tilbake registreringsbevis fra NRR.

 

P1210677

 

Når det er gjort (og katten er kastrert, vaksinert og chippet), kan man melde katten på hvilken som helst av NRR sine utstillinger. Der blir huskattene stilt ut og bedømt av NRR-sertifiserte dommere.

Dette mener jeg burde være et bedre alternativ, dersom man ønsker å stille huskatten sin, men ikke ønsker å støtte foreninger som promoterer huskattavl.

 

blogg24

Chloe på NRR-utstilling

 

Er man mest interessert i å støtte en forening som jobber for huskatten, så kan du melde deg inn i Norsk Huskattforening. Denne foreningen ble stiftet i 1982, og har både fartstid og erfaring i å jobbe for katter og katteeiere.

Du kan lese mer om Norsk Huskattforening, og hva de jobber med her.

 

Norsk Huskattforening tar sikte på å bli et bindeledd mellom de organisasjonene som arbeider med kattespørsmål og et talsorgan for katteeierne overfor myndighetene. Til hjelp i dette arbeidet har vi zoologer, atferdsbiologer (etologer), veterinærer og jurister blant medlemmene.

 

Norsk Huskattforening oppfordrer også de som får kull på sine katter om å sørge for at de omplasseres seriøst mot betaling og at kattungene vaksineres, veterinærsjekkes, chippes og omplasseres med kontrakt. De ønsker bare ikke å promotere, eller tjene penger på, huskattavl, slik Norsk Huskatt Register gjør.

 

Inntil Norsk Huskatt Register innser at det gagner alle at organisasjoner samarbeider i stedet for å konkurrere og snakke nedlatende om hverandre, at de kommer lenger med å være åpne, enn med sensur, inntil de kan fortelle oss om deres kompetanse, og om hvordan de skal bruke medlemmenes penger på en måte som bidrar til en forberdring av huskattens status, håper jeg folk vil vurdere om deres medlemsavgift ikke heller burde gå ett annet sted.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 thoughts on “Skeptisk til Norsk Huskatt Register

 1. At du og jeg, Carina, har hatt våre uenigheter når det gjelder avl, spesielt på blandinger, og utstilling, er gammelt nytt. Her, derimot, er jeg fullstendig og hjertelig enig med deg. Sånn sett bort fra alt som har med kattevelferd å gjøre, som alle fornuftige, oppegående mennesker med IQ større enn eget skonummer forstår er en interesse som ikke kommer inn på radar’n til dette registeropplegget: Du skriver at du ikke setter pris på å bli sensurert. Jeg synes du er veldig snill i formuleringen her. Enhver forening eller bedrift som kategorisk sletter og blokker alt som kan minne om kritiske spørsmål og kommentarer, mister all form for troverdighet og respekt i mine øyne. De synker rett og slett ned på nivå med en viss Pinnedame opprinnelig fra Finnskogen, nå bosatt i Sverige 😉

  Har du for øvrig fått med deg saken Tropehagen er innblandet i nå, om deres samarbeid med Norsk Hundehvisker, som også bruker taktikken slette-alt-som-er-skummelt-og-blokk-alle-som-våger-å-tenke-selv? Verdt en titt på FB, om du ikke ahr fått det med deg 😉
  Lene postet nylig Playdate i vårsolMy Profile

 2. Leste med stor glede at du har fått med deg en hel masse viktige poenger, jeg rett og slett hadde gått forbi i sinnet over dette registeret
  Superbra skrevet. Dette innlegget ønsker jeg å bruke on om og når jeg skulle havne i ennå en diskusjon rundt registeret
  Med bloggeiers tillatelse selvsagt

 3. Svært gode betraktninger rundt noe som mest sannsynlig er et sleipt forsøk på å skaffe seg letttjente penger fra naive katteelskere.

 4. Dette har jeg ikke fått med meg, så takk for innlegget! Du skriver godt og velbegrunnet, og her er det tydelig at noen ikke helt vet/skjønner hva de driver med – eventuelt ikke har helt rent mel i posen. Takk igjen!

 5. Takk for flott blogg, mange gode pungter her som jeg synes N.H.R skulle svart på. Får følelsen av at disse er på samme bølgelengde som dyreværnalliansen, peta og noah osv.. Jo je kan se meg ening i noen synspungter, men pga av deres lavsko praksis som å slette alle sp som ikke “passer rammen” synes jeg deres “ideologi” virker like fristende som å gi en person med spysyka en klem…

 6. HEJ HEJ CARINA JOSEFINE 🙂
  DETTE HAR IKKE JEG HELLER FÅTT MED MIG, OG NÅR JEG LESER DET DU SKRIVER SÅ TENKER JEG AT DISSE MENNESKENE SOM HAR OPPRETTET DETTE ER SLIKE MENNESKER SOM OPPRETTER SLIKE FALSKE KONTOER TIL HJELP BARNA OG HJELP SYRIA OSV.
  DET ER KJEMPEFOLTT OG HA BLOGG JA, CARINA JOSEFINE FOR DA KAN DU VIDREFORMIDLE DETTE HELT UTEN AT NOGET BLIR SLETTET, SÅ KAN DE HA DET SÅ GODT DER DE SITTER. SER AT FLERE HER I SVARENE SKAL DELE DETTE HVIS DE FOR LOV AF DIG OG DET ER ER KJEMPEFLOTT FOR DETTE SKAL DA UT TIL BEFOLKNINGEN.
  KJEMPEBRA SKREVET, CARINA JOSEFINE ! 🙂

 7. Støttes !! God skrevet og jeg er takknemlig for at du fokuserer på dette. Jeg er en av dem som har stilt vennlige spørsmål og blitt besvart med fullstendig taushet. Det er åpenbart at dette er en type organisasjon vi ikke ønsker, da de prøver å hente penger ut i fra folks ønske om å hjelpe huskatter og katter uten hjem. Vi trenger disse pengene til mennesker som virkelig vil hjelpe og som er åpen om hva pengene skal brukes til.

 8. Veldig god og informativ artikkel, Bodil!
  I virkeligheten er jo det største katteoppdrettet nettopp “oppdrettet” av hjemløse katter.

 9. Fantatisk bra skrevet! Har vært skeptisk til hele organisasjonen siden jeg ble klar over den. Synes ikke noe om at de promoterer huskattavl, driver med blokkering og sletting av spørsmål og slikt, eller at de skal tjene penger på saken. Synes synd i de som er blitt lurt til og melde seg inn allerede nå. Enda verre er er argumentene dems mot organisasjonsnummer, at det er frivillig og registerer seg i Brønnøysundregisteret… Skal man være seriøs, så registrer man seg!

  Stå på videre Carina:)

 10. Kjempebra skrevet! Da jeg så dette ble jeg med en gang skeptisk! Jeg er i mot de som skal drive oppdrett på huskatter. Her prøver man å jobbe slik at huskatteiere skal sterilisere og kastrere huskattene sine nettopp pga problemet med uønskede kull som dukker opp samt dumping av huskatter. Så kommer det noen som vil drive avl på dem! Jeg er rystet!

  Fikk invitasjon på facebook til å være med i den gruppa de har, men jeg takket nei, og begrunnet hvorfor. Da fikk jeg til svar at jeg var dyrehater!

  Støtter deg 100 % i dette, og sammen skal vi jobbe for å fremme huskattenes status på riktig måte!

  Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

  Purr, purr og klem fra Toril og kattene
  Toril postet nylig LITT OM Å HA UTEKATTER!My Profile

 11. Er det mulig å begrense antall hjemløse huskatter ved å avle på huskatter slik som Norsk Huskatt Register vil ? Avl av huskatter vil jo bare øke antall huskatter som det er flere av enn det finnes gode hjem til.
  Nina Elisabeth Karlsen skriver på siden til Norsk Huskatt Register det klokeste som jeg hittil har lest: «Jeg har nå vært inne på nettsiden deres og lest hva formålet med denne organisasjonen er. Da jeg kom til avsnittet om at “en god avlskatt er gull verdt”, ramlet seriøsiteten til et lavmål for min del. Jeg syns dette bærer preg av at noens ønske om å tjene penger på et stort problem, nemlig hjemløse katter! Hadde det vært et ønske om å redusere antallet kattunger som fødes, hadde denne organisasjonen aldri blitt stiftet. I dag fødes de fleste kattunger som et resultat av tilfeldige parringer under naboens altan, og hovedproblemet er at ikke eierne sørger for å sterilisere/kastrere kattene sine. Hadde denne organisasjonen NRR vært av noen som helst seriøs karakter, altså med dyrevelferd som drivkraft, hadde det vært en klubb for registrering og premiering av utelukkende infertile katter! Storstilte kasterering- og steriliseringskampanjer er det eneste som nytter for å redusere antallet hjemløse katter, samt øke statusen for huskatt i Norge. Jeg trodde et øyeblikk at denne organisasjonen ville kattenes beste, ikke legge sten til byrden for dem – attpåtil mot betaling. I min verden kalles dette for svindel.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting