Athena har fått bumblefoot

Lille Athena’en min har fått Bumblefoot!

Bumblefoot er betennelser i huden på bena til gnagere/fugler. Man kan se åpne sår, sprekker, blemmer, skorper, og hevelse. Denne infeksjonen kommer ofte av belastning- og trykksår og dødt vev, i kombinasjon med bakterier. Jeg har alltid assosiert bumblefoot med små møkkete bur, dårlig underlag, og lite til ingen mosjon. Jeg ble både forvirret og lei meg da jeg oppdaget Athena sine sår. Jeg synes jo  at jeg holder buret rent, de har treverk og flis som underlag, og hengekøyer og fleecesenger til å ligge i. Det skulle ikke mangle på plass eller mosjon heller. Det var likevel ganske åpenbart at Athena-min hadde bumblefoot.

 


Våt i pelsen etter sårrens

 

 

Jeg merket først at noe var galt for noen dager siden. Athena hadde tisset i øverste etasje i buret. Hun er egentlig veldig flink til å gå ned i doen som står nederst i buret. Hun virket fornøyd, og i fin form da de løp løse. Humør, pust, apetitt og avføring var normal. Jeg tenkte at det kanskje var en one-off, og lot det være med det. I går morges så jeg blodflekker i buret. DA ble begge chinchillaene studd oppned for sjekk. Det skulle jeg jo gjort for flere dager siden, da jeg hadde på følelsen at noe var galt. Jeg prøver å ungå for mye håndtering, da chinchillaer egentlig bare liker håndtering så lenge det skjer på deres på premisser. Nå har jeg dårlig samvittighet fordi jeg ikke sjekket dem skikkelig på alle kanter med en gang.

I løpet av dagen har jeg snakket med både dyrlege, oppdrettere av chinchilla, og blitt litt klokere på disse bumbleføttene. Først hadde vi time hos dyrlege, hvor diagnose ble bekreftet, og vi fikk resept på Fuciderm salve. To ganger om dagen skal sårene renses og smøres med Fuciderm. For at Athena ikke skal slikke i seg salven, må hun sitte i ro på fanget i en halvtimes tid etterpå. Det kan bli interessant… Athena er en egenrådig dame, selvom hun er snill. Vi vil prøve salve, og ikke antibiotikamisktur, fordi det er best om vi kan holde oss til å behandle lokalt, og ikke hele kroppen hennes.

 

Athena må pent sitte på fanget fremover.

 

Jeg har et putevar rundt henne, for at hun skal slippe håndsvette og slikt hun synes er «æsj» i pelsen sin. Da godtar hun å sitte stille lenger, enn om hun sitter i bare hendene.

Jeg har også fått vite at det er flere  årsaker til bumblefoot, enn møkkete dårlige bur. Dyr som begynner å bli opp i åra, er mer utsatt på grunn av bl.a. svakere immunsystem, dårligere blodsirkulasjon, og mindre aktivitet. I tillegg er Athena en rimelig stor dame, så det blir litt vekt på de små føttene. Dersom de får urin og bakterier fra doen inn i sårene/sprekkene, kan dette være nok til at sårene blir betent.

Bumblefoot kan være en svært alvorlig lidelse, som kan spre seg og gi betennelser inne i skjelett og ledd. Dersom dette skjer, kan tilstanden være irreversibel. Jeg håper dog at vi får behandlet dette i tide.

I tillegg til rens, mygjøring av hud, salve og evt AB-mikstur (hvis salve ikke fungerer), kan det også hjelpe å legge myke tepper i buret. Belastningen på sårene vil bli mindre, og det vil ikke gjøre så vondt å bevege seg rundt i buret.

Jeg har lagt tepper både på på øverste og nederste hylle, og jeg har satt inn en ekstra do (baderomsskuffen min) i toppetasjen, slik at Athena ikke behøver å gå helt ned på do.

 

Slike store forandringer, må sjekkes nøye.

 

 

Middelaldrende damer er ikke alltid så glad i forandringer. Athena reagerte med å sette seg seg i den ene etasjen som ikke hadde pledd, før hun gikk NED på do… Etter denne lille demonstrasjonen, har det gått seg til. Teppene er ikke riktig så uvante og ekle lenger.

Jeg føler meg så usikker når det blir noe med chinchillaen. Sammenlignet med hund og katt, har jeg opplevd lite sykdom på chillaen min. Heldigvis. Jeg har jo også hatt langt færre chinchillaer, enn jeg har hunder/katter. Dessuten liker jeg ikke når det blir noe galt med et dyr som begynner å bli i en litt «skummel» alder.

Jeg krysser fingrene, bestikker den lille damen med rosiner når det trengs, og håper dette blir bra snart.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 tanker om “Athena har fått bumblefoot

 1. ÅÅ SØTE LILLE JENTE, VI KRYSSER LABBER HER AT SALVEN HJELPER OG AT DU ER BRA SNART IGJEN.
  PS HVOR MANGE ÅR HAR DU VÆRT HER PÅ JORDEN DA ?

  VOFF VOFF MJAU MJAU

 2. Stakkars lille «nurket»…. Men hun er i gode hender med deg som passer henne opp med behandlinger.
  Og du, du må ikke føle noe skyld i dette, dette er bare slikt som kan skje…. og jeg VET etter å ha sett buret på bilder at de ikke kan ha det bedre enn der….
  God bedring til henne sier jeg….
  klem <3<3<3

 3. uffda, det der så ikke godt ut.
  Godt at du fant litt mer ut av hva som kan forårsake dette da, så du slipper å ha dårlig samvittighet og klandre deg selv.

  god bedring til lille klumpen, det går sikkert bra skal du se=)

 4. Usj og fysj, de føttene så ikke gode ut. Stakars Athena! Håper virkelig salven fikser problemet. Nå er ikke jeg noen ekspert på chinchillaer, men jeg vet de har sensitive mager, og AB-kur er jo tøft for de fleste mager, så da må det vel være ekstra belastende for en chilla, innbiller jeg meg.

  Jeg kjenner veldig godt til den følelsen du beskriver, den «huff, skulle ha sjekket for flere dager siden»-følelsen. Den har det med å dukke opp når man har med enkelte gnagerarter å gjøre, spesielt de litt sære og lite håndterbare. Man vil jo ikke tråkke over grensene deres unødvendig, og da kan det noen ganger hende at man oppdager ting litt sent. Når man da legger på ønsketenking om at alt er i skjønneste orden, så strekker man sjekken lengt mulig. Det er helt naturlig, og ikke noe du skal føle deg skyldig for, Carina. Det blir som å velge mellom pest og kolera, for uansett hva man gjør, så risikerer man å gjøre mer vondt enn godt 😉
  Lene postet nylig Lynx’ matspalteMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting