I høst har jeg og Nommin gått vårt første dressurkurs sammen. Det gikk over ti kvelder, fordelt på fem uker. Hjemmlekser hadde vi også. Jeg kunne ikke finne noen som arrangerte nybegynnerkurs i LP denne høsten. Det var enten ren hverdagslydighet, videregående, eller rett og slett “til våren”. Mamma visste råd: Hun fikk sammen en gruppe mennsker og hunder som trengte kurs, og fant en innleid instruktør til oss.

Det er mange år siden jeg gikk LP-kurs. Det er omtrent like mange år siden jeg bevisst sluttet å lede bikkjene med godis hele tiden, når noe nytt skulle innlæres. Dette gjorde jeg delvis fordi mitt inntrykk er at mange hunder “slår av hjernen” litt, når nesa kun går etter godis.  Jeg synes også hunder som får ta initiativ selv, som lærer seg å tilby atferd, blir innmari morsomme hunder. Særlig Tinka var rå på dette, men også Frisbee, kan tilby et ganske stort utvalg av atferder (noen teitere enn andre…), dersom det de ikke fører frem til noen belønning.

 

Sitt og bli

 

Metodene vi brukte på kurset, involverte mye leding med godis. Til å begynne med var det uvant å skulle la Nommin gå med nesa omtrent inni hånda mi, som var full av pølsebiter, når vi trente lineføring, eller sitt ved holdt. Uten kurs ville jeg nok ventet til han var der han skulle, og tok kontakt, før godbiten kom på banen. Nå er jo Nommin vokst opp med å ta kontakt, og med å tilby atferder, så på han er jeg overbevist om at det også hadde fungert greit. Instruktøren vår har hele veien vært flink til å forklare hvorfor vi gjør som vi gjør, og hun har utallige ganger svart på spørsmål rundt min bekymring om hvorvidt hunden min egentlig forstår hva han driver med, når han bare går etter godis på den måten. Instruktøren vår forsikret oss også om at det går fint å trene inn noe på én måte, selvom man også vil bruke en annen metode, kanskje på andre ting. Det er mange veier til Rom. Da fikk det bare stå over, at jeg tidvis følte meg litt som en godisautomat.

Nå har det vist seg at Nommin etterhvert skjønte hva han drev med, til tross for at han tilbragte mye tid med nesa i pølsebitene. Han har blitt flinkere til å ta kontakt når jeg ber om det, gå på plass (bedre uten bånd enn med bånd,) sitt , dekk, “bli”, innkalling, m.m. Særlig innkallingen har blitt mye bedre i løpet av kurset. Øvelsen ble delt opp i momenter, og vi trente mye fart, uten å fokusere på “bli” eller på en riktig avslutning. Kjempekul øvelse, synes Nommin.

Fortsatt bruker vi mye godis, men han gjør mange av øvelsene uten å måtte “ledes”. Vi har ikke vært veldig flinke til å trene siden kurset, men vi prøver litt mens vi venter på tur på agilitytreninger. Alle monner drar, ikke sant? 😀

 

Takk til Ann-Kristin for lærerikt og fint kurs 🙂

 

 

 

Nå er det jo ikke LP som er min greie. Jeg har nå lyst til å prøve litt læll, og kunne gjerne tenke meg ett kurs til. Hvis noen av der vet om bonsemerke/nybegynnerkurs i Mjøsområdet – skrik ut! Jeg håper jo at vi etterhvert kan prøve oss på bronsemerket. Om vi synes vi dette er gøy, kan vi kanskje, en gang i fremtiden, prøve oss i klasse 1. Nå har jo denne glunten min bare én testikkel, og det hadde vært gromt med en grunn til å ha han med meg rundt på utstillinger. Det arangeres jo LP på mange utstillinger, hvor det ikke arangeres agility.

 

Nommin sin favorittøvelse: “Så løser vi ut litt”

 

Jeg har jo drevet og prøvd litt LP øvelser med Frisbee hjemme, bare for gøy. Vi trener jo som regel hageagility eller bare “triks” av forskjellige slag. Noe LP må jeg likevel ha fått sneket inn nå og da i løpet av disse ti årene. Han kan jo mye av dette 🙂

Jeg lovte jo at når Nommin begynte med tenåringsfakter, da skulle jeg fortelle om det. De kom brasende 21. oktober. Dog hadde de hadde nok sneket seg innpå en liten stund, uten at jeg egentlig hadde forstått hva det var.

Klipper litt fra facebooksiden min:

 

Det begynte liksom så forsiktig, med en hund som var hellig ovebevist om at det gjemmer seg monstre under senga og spøkelser i skapet. Så fant han ut at store gutter kaster seg ikke over maten slik valper gjør. De aller kuleste kidsa, spiser bare annenhver dag. Visstnok. “Spise maten din”, ble gjentatt til det uendelige. Det var jo ikke det at han ikke ville ha mat. Men så var det en katt, da. En lyd kanskje? En spennende leke han glemte på stua, eller kanskje vi skulle ut?

Så kom plutselig det jeg har ventet på…Alt den lydige oppmerksomme bikkja mi har lært de siste månedene synes borte vekk. Sitt blir lett til dekk, dekk blir til “Hæh??”. Snuten trekkes mot bakken, og blikket glir til søte firbente damer. Eller hanhunder. Eller valper, katter, søppeldunker, busker, you name it. Alt er av interesse. Agilitytreningen har også vært interessant. Mens gleden er den samme som tidligere, er konsentrasjonsevnen lik null. Det er mennesker å hilse på, hunder å sjarmere. Det som skulle være hopp – hopp – hopp, ble til hopp – tunell – “hilse-på-de-fine-menneskene-der-borte”.

Han prøver ikke å trasse. Det er ikke med vilje. Ustabile hormoner, manglende selvkontroll og like manglende konsentrasjon, gjør at det blir litt «kaotisk» både inni og utenfor hodet hans.Men så plutselig er han der igjen. kontaktsøkende, med øyne som lyser av forventning og glede. “Nå har vi det gøy sammen, ikke sant mor??” DISSE øyeblikkene skal vi glede oss ekstra mye over de neste ukene/månedene. Jeg har nemlig fått tenåringshund i hus.

 

 

Sånn var det. Den siste kvelden på dressurkurs var… la oss si “utfordrende”. På agilitytrening neste dag virket det som om gutten aldri hadde sett et slalompinne før. Helt etter boka, fløy alt bare ut av hodet hans.

Uka etter var det på plass igjen. Like plutselig som det forsvant. Merkelige greier. Nå kan jeg hvertfall føle meg litt beroligget neste gang det skjer. Alt er ikke borte, hjernen har bare tatt ferie.

 

 

Takk til Sissel som har tatt bildene 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 thoughts on “Dressurkurs og tenåringsfakter

 1. Kjære deg .
  Det er alltid så hyggelig å lese bloggen din. (og jeg satt og hadde nettopp svart deg på min blogg. Så snålt, vi er visst litt nattemennesker ja 😉

  Det er en helt nydelig hund du har i Nommin og det er tydelig at han lærer fort (selv om hjernen tar “ferie ” noen ganger 😉

  Det du skrev om å ikke bruke godis som belønning likte jeg …. Skjønner hva du mener med den tankegangen.

  Gi Nommin en ordentlig bamseklem fra meg <3

  klem <3

 2. Siste bildet er bare så flott!

  Godbiter kan bety alt og ingenting for Amanda, noen ganger kan det være det som “redder” oss, eller så kan hun blokkere så mye at ikke noenting hjelper. Men så lenge man finner en måte som man selv og hundene trives med så betyr det mindre. Amanda er også veldig glad i kos og lek.

  Tenåringstiden ser jeg nesten på som et mareritt, og her varte den lenge. Man får testet tålmodigheten sin.
  Heidi postet nylig Ny hundesengMy Profile

 3. Det nederste bildet er bare GULL.
  Og grattis med tenåring, der er supersjarmerende, gjenta etter meg: supersjarmerende!!! 🙂
  Stemmer at det går flere veier til Rom, og man kan også finne nye stier dit- det er spennende.
  Men kurs er som regel alltid nyttig, og noe får en bruk for.
  Og Prima stemmer i med en rungende HURRA for hoder utav bruk, og nesa i bakken. Dattera mi på tur er som en rosa fjortis på telefonen:)

 4. Flotte bilder og gud hvor vakker Nommin er blitt da! Kurs er gøy, jeg går kurs i utstilling m/hverdagslydighet med Cujo nå. Selv om vi har vært masse på utstilling og jeg har trent mye lp med Venus er det alltid noe nytt å lære. Dessuten så tror jeg det er sunt å finne på noe sammen med hunden. Enten man skal bruke det i konkurranse siden eller man bare vil finne på en hyggelig aktivitet sammen med den firbente 🙂 Høres ut som et kjekt kurs med litt nye innfallsvinkler 🙂
  Emilie postet nylig Blessed is the person who has earned the love of an old dogMy Profile

  1. Tusen takk 🙂 Jeg synes jo også han har vokst opp til å bli riktig så fin 😀 Jeg har veldig lyst til å gå ett dressurkurs til med gutten, ellers blir det vel mest agility fremover. Vi koser oss med begge deler, men jeg tror min entusiasme for agility smitter over på hunden. Jeg får liksom ikke til å vise samme oppriktige begeistring for en fin “sitt”, som jeg gjør for en fin høyreslalom…
   Carina Josefine postet nylig Dressurkurs og tenåringsfakterMy Profile

 5. Så kjempespennende da! Synes det er kjempeinteressant å lese siden jeg ikke har vært med på slikt selv. Da jeg var lita hadde jo vi en svart og hvit engelsksetter, men det var min far som hadde med henne på slike treninger. Ikke minst får du jo truffet andre hundeeiere samt dele erfaringer med dem 🙂

  Synes Nommin er kjempesøt <3 🙂

  Ønsker deg en kjempefin mandags ettermiddag, og ei kjempefin og god uke 🙂

  Purr, purr og klem fra Toril og kattene
  Toril postet nylig JEG HÅPER VIRKELIG IKKE AT DET DAMEMENNESKET SOM DUMPET TO SØTE SMÅ KATTUNGER HAR BARN!My Profile

 6. Hei! Dette har ikke noe med innlegget å gjøre, men kom med en tilfeldighet over bloggen din, og så bildene av Tinka som du hadde, og hun lignet veldig på hunden bestemoren min eide en kort periode! Har tenkt ofte på hvordan det har gått med henne, da hun var en veldig spesiell hund som jeg ble fort knyttet til. Leit å lese at hun har hatt epilepse. Vil gjerne høre litt om hvordan hun har hatt det, om du har lyst/mulighet 🙂

  1. Hei hei 🙂 Vi har vært ganske aktive de siste månedene. Mange kurs med Nommin, mye gøy! Vi har også slitt litt med sykdom (på Frisbee og Dioz), så det har vært kjipt 🙁 Nå går det bedre med begge. Har laget ett lite oppsummeringsinnlegg, hvis duvil lese der. Skal prøve å blogge litt mer fremover 🙂 Det er koselig å være savnet da <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting