Når jeg forteller om at jeg og Nommin er besøksvenner, får jeg ofte reaksjoner som “Åh det hadde vært fint for mor. Hun sitter så mye alene”, eller “Det skulle jeg ønske de hadde på sykehjemmet der far bor”. Det er tydeligvis ikke alle som vet om at vi besøksvenner med- og uten hund finnes, og at det er åpent for alle å ta kontakt.

Jeg kan kun snakke for egen lokalavdeling i Røde Kors, og vi har faktisk kapasitet til å besøke flere enn det vi gjør pr i dag. Jeg er ganske sikker på at dette er et tilbud flere kunne ha glede av, dersom de visste om det, og ikke var redd for å ta kontakt med oss.

Røde Kors sin besøkstjeneste er for alle, om du er gammel eller ung, bor hjemme eller på instituasjon, og uavhengig livssituasjonen ellers. Så mange som én av fire sier de føler seg ensomme! Dersom du har ett ønske  om å møte et annet menneske som du kan snakke med og/eller gjøre ting sammen med, kan du ta kontakt med Besøkstjenesten. Om dere ønsker å finne på noe utendørs, eller bare sitte å prate, er opp til deg og besøksvennen.

12188881_753789721431716_2916331846435931207_n

Lise og Yasmin er besøksekvipasje (Takk for lånet av bildet, Lise)

 

Dersom du har eldre i familien som du vet sitter mye alene, kan du også ta kontakt på deres vegne, så lenge personen selv ønsker besøk. Også mennesker som bor på institusjon kan ha glede av at noen kommer for å prate, da de som jobber der ofte ikke har tid til å sette seg ned en times tid bare for å prate og drikke kaffe.

Alle som er besøksvenn i Røde kors er kurset,  har taushetsplikt, og tar aldri betaling.

Noen besøksvenner tar med seg hunden sin, slik jeg gjør med Nommin. disse hundene er trent og testet, og er trygge og gode hunder å få besøk av. Dersom du ønsker deg besøk av en person med hund kan du opplyse om dette når du tar kontakt med Besøkstjenesten.

 

blogg1

Liten hund kan spre my glede! (Takk Renate for lånet av bildet)

 

Ettersom jeg selv er besøksvenn med hund, er jeg jo spesielt opptatt av de gode effektene hunder kan ha på mennesker. Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon, kan nærkontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg. Det kan bedre humøret og gi glede i hverdagen til mennesker som trenger det.

 

(Bilde fra artikkel i Røde kors Hedmark sin avis)

 

Når det er sagt, skal man ikke undervurdere de gode effektene av trivelig tobent selskap heller 😉

Kunne du selv tenke deg en besøksvenn, eller er du pårørende til noen som kanskje sitter mye alene og ønsker besøk – ta kontakt med din lokalavdeling.

Bor du i Moelv eller omegn (som jeg vet at flere av mine lesere gjør) kan du sende en meldig til Ringsaker Røde kors, Moelv sin facebookside. Du kan også ta kontakt med meg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Røde kors sin Besøkstjeneste

 1. Det ser så givende ut å kunne ta med seg hunden og gjøre noen andre glade. Jeg skulle så gjerne ønske jeg hadde psyke til det selv. Om Ayla hadde egnet seg, er jeg også i tvil om. Enn så lenge så får jeg bare bidra på den måten jeg kan, ved å være telefonvenn. Det monner jo litt, det også.

  Jeg har skjønt at terskelen for å faktisk be om en venn, enten det er besøk- eller telefonvenn, den er høy. Og det er jo forståelig, for da innrømmer man jo for seg selv at man er alene og forlatt. Det kan nok føles som nedverdigende å be om et konstruert vennskap, at den eneste vennen man har er planlagt og organisert. Og det er jo fryktelig synd at mange føler sånn, for de går glipp av muligheter som kan utvikle seg til ekte vennskap. Og en følelse av omsorg. På et eller annet vi må vi få senket terskelen, slik at flere klarer å ta det store steget. Mitt inntrykk er at veldig få angrer når de først har prøvd.
  Lene postet nylig Endelig et kamera jeg kan ha med megMy Profile

  1. Jeg hadde faktisk aldri hørt om “telefonvenn” før. Måtte google. Hvordan er det?

   Mennesker i alle livssituasjoner og alle aldre trenger venner. Noen ganger er det kanskje godt med noen “utenfra” også. Jeg håper også at terskelen vil bli lavere, at det skal ikke være noe man kvier seg for. Det trenger man jo ikke gjøre 🙂 Vi besøksvenner og telefonvenner gjør jo dette, fordi vi også liker å snakke med folk 🙂
   Carina Josefine postet nylig Tiden etter Frisbee. Agilitytrening og bilder.My Profile

   1. Vettu, jeg hadde faktisk ikke hørt om det, jeg heller, før rett etter nyttår i fjor. Da leste jeg en artikkel i Hjemmet, og ble nysgjerrig. Jeg liker veldig godt å være telefonvenn. Jeg har akkurat fått min andre, og det er spennende og lærerikt. Det var litt pussig at du skrev om besøkstjenesten nå, for rett før påske snakket jeg med han som formidler telefonvenner om å skrive om det på bloggen min. Så jeg har så vidt begynt å jobbe med en artikkel om det. Da skal jeg forklare alt om hvordan det fungerer, og hvordan jeg opplever det.

    Ja, jeg synes det er veldig trist at så mange kvier seg. Det er også flere telefonvenner tilgjengelig enn det er brukere, akkurat som du skriver om at dere også har kapasitet til flere. Det er selvfølgelig flott at nye brukere ikke trenger å vente på å få sin venn, men det hadde vært enda bedre om de som trengte det, klarte å komme over motforestillingene mot å “bestille” en venn.
    Lene postet nylig Påskehund med vennerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting