BeFunky Design

(” Reglene”er hentet fra blandt annet Establishing and Keeping Alpha Position, fritt oversatt og tillagt en liten klype sarkasme)

 

I forbindelse med de siste dagers store diskusjon om hvordan en viss blogger setter sin “dominante” hund på plass og viser hvem som er leder, har jeg sett mange rare sider linket til, deriblandt denne: Establishing and Keeping Alpha Position. Den synes jeg var så fasinerende og artig at jeg ble rent inspirert. Det er tydelig at dominanseteorien (desverre) lever i beste velgående. Hva slags liv lever man med hundene sine om man følger disse reglene?  Bikkjene mine vet at det er jeg som har ressursene, og nettopp derfor er det jeg som bestemmer til syvende og sist. Jeg har dog ikke noe behov for å poengtere akkurat det i alt jeg gjør. Det høres bare  slitsomt, ukoselig  og innmari unødvendig ut.

Jeg får trøst av hundene mine når jeg er trist. Vi leker på gulvet, vi leker til og med dra-lek. Jeg bryr meg ikke om hvem som spiser først, og den eneste døra jeg vil gå ut foran hundene, er utgangsdøra (av den enkle grunn at jeg vil sjekke tunet for elg først) Når vi går tur, får hundene snuse så mye de vil. Vi går jo tur for at hundene også skal kose seg. Jeg bryter så og si hvert eneste punkt omtrent daglig. Og jammen går det bra læll.

For hundene våre, er vi allerede “lederen”. Vi er den med resursene, vi er den hunden ser opp til, og tyr til. For hundene våre betyr vi allerede mer enn noen andre. Den respekten og kjærligheten skal vi gjøre oss fortjent til. Det føler jeg at jeg gjør aller best ved å vise hundene mine respekt og kjærlighet tilbake.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 thoughts on “Vis bikkja hvem som er sjefen!

 1. Fantastiske regler 😀
  Må innrømme at jeg har vært på tur til å skrive litt om samme sak selv, men har heldigvis passet godt på fingrene mine i forhold til tastaturet, det har nok vært lurt hittil ihvertfall 😛

  Fra spøk til alvor, jeg er veldig glad så mange har reagert, og kanskje det på en måte er bra det kom fram, så man blir mer oppmerksom på hva som skjer rundt omkring, og at man får en debatt rundt det.
  Heidi postet nylig Hundepakken Helt viltMy Profile

  1. Ja, det er flott med muligheter til å få debatt rundt dette. Uansett hvilke standpunkt man har, er sjansene store for at man i allefall blir nødt til å tenke over hva man selv gjør, og kanskje hvorfor man gjør som man gjør. Jeg synes slike debatter er veldig spennende, og ser frem til å lese hva du skriver, om fingrene når tastaturet i et ubevoktet øyeblikk.
   Carina Josefine postet nylig Vis bikkja hvem som er sjefen!My Profile

 2. Nå har ikke jeg fått med meg noen diskusjon om noen blogger og en hund (er tydeligvis litt utafor), men de reglene du har skrevet, og alt som sto i den linken, hadde vært urkomisk om det ikke var for at alt for mange fortsatt trodde på dominansteorier. Sikkert godt hjulpet av nedsnødde skrullinger som Cæsar Milan.

  Her i huset fungerer hundeholdet omtrent som hos deg. Loppa vet utmerket godt hvem som har mat og godbiter, og hvorfor i alle dager skulle jeg frarøve meg selv så mye glede, som å leke drakamp, ligge på gulvet og bli gnukket i panna, eller kos på sofaen? Hvorfor skal jeg gå glipp av koselige ting som å sovne inntil Ayla, eller å se på henne som løper med halen snurrende av glede foran meg på tur? Jeg lurer også på det samme som deg: Hva slags glede får man av hunden uten sånne ting? Jeg foretrekker gjensidig respekt og likeverdighet, og heller har en avslappet og koselig hverdag. Så får det heller være at hun kan være litt oppesen, da tør hun i hvert fall å være seg selv. Det er mye triveligere enn om jeg hadde 100% kustus på henne uansett vær og føre. Det høres i grunn kjedelig ut.

  Jeg ville bekymret meg mer for katter, om jeg var redd for å ramle nedover rangstiger, noe jeg ikke er. Om jeg et øyeblikk skulle tro jeg var sjef her i huset, blir jeg ubønnhørlig fortalt hvor min plass er av en eller flere puser. Og jeg er heldigvis trygg nok på meg selv til at det ikke gjør meg en dritt. For min teori er at de som er fryktelig opptatt av dominans, de sliter med sin egen selvsikkerhet.
  Lene postet nylig Will og Spike – 10 års bursdagMy Profile

  1. Det er slik jeg tenker også. Flere av disse reglene kan nok hunder leve fint med om de blir vant med dem. Hunder MÅ ikke leke dralek eller sove senga, eller være i møblene for øvrig. Jeg, personlig, vtenker som deg, at jeg ville berøvet meg selv (og hundene) for så mye kos og morro! For ikke å snakke om hvor stressende det må være å skulle demonstrere sitt lederskap hele tiden.

   Jeg tror de som er veldig opptatt av dominans er ulike typer mennesker. Det er nok de som er slik du sier, usikre på seg selv, og skal hvertfall domnere bikkja, om ikke noe annet. Men man har også de som har “satt seg fast” i hva de lærte på dressurkurs på 80-tallet, eller hva de vokste opp med. De har aldri satt spørsmålstegn ved det de driver med. Da har de selvsagt heller aldri fått med seg at de som gjorde forskningen som førte til dominanseteorien også trakk tilbake det meste kort tid etterpå.

   Så fortsetter de med sitt da…
   Carina Josefine postet nylig Vis bikkja hvem som er sjefen!My Profile

 3. Det som er skummelt er at disse mennesker når ut til mange mennesker som synes dette høres lurt ut. Og vi som ikke bruker disse metodene blir kalt for pølsetanter og dilledukker. Jeg tror hvertfall Prima vet hvor hun ville vært. Men er synd og skam at disse metodene faktisk ennå er i bruk.
  Prima postet nylig PåskekosMy Profile

  1. Ja, det er jo fullt alvor for altfor mange, dette her. Jeg tror og håper at flere og flere vil få øynene opp for fakta, og for at det de holder på med ikke har noe for seg. Inntil da få man bare fortsette å fortelle hvordan man selv gjør det, og hvorfor vi gjør det slik. Så skal jeg nok tåle å bli kalt “dilletante”.
   Carina Josefine postet nylig Vis bikkja hvem som er sjefen!My Profile

 4. Jeg elsker denne posten! Den er morsomt ironisk, man kunne jo faktisk ta den første biten seriøst om man ikke visste hvordan du holder hundene dine! 🙂

  Jeg syns det er skremmende at så mange, har sett spessielt de som også har Malamute og også mange med Schæferhunder som mener dette er helt korrekt behandling av hunden.

  Det med leker og mat i dominanse rollen er jo faktisk en veldig god oppskrift på hvordan skape ressursforsvar hos hunden sånn som jeg har lært meg om dette punktet. Keiron har litt ressursforsvar ovenfor enkelte av lekene sine – da kun mot hunder. Nei uff, når Keiron spiser så får Keiron være i fred. Det har jeg lært som liten bleieunge at hunden skal få spise i fred. Når Keiron har tyggeting derimot så liker jeg og kunne håndtere han samtidig, jeg tar ikke fra han, men jeg får sitte helt inntil og kose på han. Noe er da rett gjort, for han vil gjerne dele sine tyggeting med meg <3 Det er søtt men veldig ekkelt da det for det meste er fullt av sikkel og ganske soggy, hehe.

  Nei, jeg er enig i at man skal kunne slappe av, leke å kose seg med hunden sin i steden for å være på vakt hele tiden for å understreke at man er the big boss.. Ja det er jo litt rart at man ikke er boss når man faktisk bestemmer når og hvor hunden skal spise, hvor det er ok å sove (om man ikke er sånn som meg som ikke bryr meg hvor han sover da) og sånn..
  Heike postet nylig ArinMy Profile

  1. Ja, tenk for en stressende hverdag, om man skal gå å “markere sin dominans” gjennom hele dagen. Det verste er jo at det kunne vært alvor. Mange tror jo fullt og helt på at metoder som dette fungerer. Jeg håper bildene kan være med på å vise, at jeg er ikke en av dem 😉

   Carlisha har hatt matforsvar siden jeg fikk henne. Om jeg skulle drive og ta fra henne maten, hadde jeg jo bare sagt til henne at hun må passe enda bedre på, for her for du ikke ha maten din i fred. Hunder som sover, og spiser synes jeg man skal la værei fred, når det er mulig. Man skal selvsagt kunne ta hånden ned i matskåla dersom det er nødvendig. Nommin har det med å legge leker i matskåla si, og jeg må ta de ut, for han blir jo rent fortvila over at han ikke får tak i maten…), men jeg ser ikke at det føre til noe positivt å ta fra dem maten, bare fordi vi kan.
   Carina Josefine postet nylig Vis bikkja hvem som er sjefen!My Profile

 5. Finns alltid många som vet bäst. Men ni måste kolla en svensk forskare och läkare som heter Agnes Wold, hon var med i skavlan den 5: e februari i år.
  Kicki

 6. Haha så bra ? pass på Nommin nå, han har klatret farlig høyt opp på rangstigen. Sørg for å gni snuten hans i litt tiss for å få ham ned.

  Den bloggeren virket oppegående helt til hun begynte å snakke hund. Slike holdninger kan man forvente av gamle gubber med jakthund, men av unge jenter på 20 er det jo helt utrolig. Skremmende hvor lite villig hun er til å ta til seg kunnskap. Glad min hund ikke er lydig pga frykt, men fordi han vet det kommer noe godt ut av å høre på meg.
  Nina postet nylig StairsMy Profile

 7. Revolutional update of captcha solving package “XEvil 4.0”:
  captchas breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting