Sover hunden din godt nok?

Sover hunden din godt nok? Det er det kanskje mange av oss som ikke har tenkt over før. Kvaliteten på søvnen hundene våre får, er viktig for både helse og velferd. Det er  mange misoppfatninger blandt folk når det gjelder hunder og søvn, og minst like mange «rare» (men sikkert velmenende) råd. Ofte går disse rådene på å begrense hundens frihet mest mulig. Man bør stenge den inne på ett rom, eller i bur, slik at hunden «vet hvor soveplassen er«.  Hunden skal helst ikke få drikke vann om natten slik at «den ikke tisser, eller vekker deg for tidlig om morgenen«. Hunden skal  ligge i ro natten gjennom. «Om natten sover man her i huset«.

Dette er alle råd og sitater jeg har sett i løpet av bare den siste uken. Er man ny hundeeier, er det ikke usansynlig at man hører på disse rådene. En hund som ligger musestille hele natten, til mennesket bestemmer seg for at det er tid for morgenturen, høres jo innmari praktisk ut, ikke sant?

Men er det naturlig og bra for hunden? Hvordan blir kvaliteten på søvnen?

For å kunne forstå hundenes søvnbehov, må vi se spesielt på to viktige aspekter; det fysiske (hva skjer i kroppen og hjernen når hunden sover?) og det atferdsmessige (hva er naturlig for hunden?).

 

Fysisk

Søvn hos hunder er rent fysisk ikke så ulikt søvn hos mennesker. Hunder (som mennesker) sover i to stadier: REM (Rapid Eye Movement) og Non-REM/Slow wawe sleep (SWS).

Forskning viser at under REM- søvn er det mer elektrisk aktivitet i hjernen enn i våken tilstand. Hjernen slapper ikke av, men er derimot ganske aktiv. Man kan anta at hunder drømmer under REM-søvn, ettersom de har den samme hjerneaktiviteten, og øyebevegelsene (øynene går frem og tilbake) som vi mennesker har. Skjelettmuskulaturen derimot blir fullstendig satt ut av spill. Kjemiske endringer paralyserer skjelettmusklene slik at man ikke kan stå oppreist. Mennesker som går i søvne har vist seg å ha en defekt på disse  skjelettmuskelene. REM- søvn er kun mulig hvis nakken er støttet. Hunder MÅ derfor ligge rett ut for å få denne viktige typen søvn. De bør altså ikke tvinges til å ligge sammenkrøllet i en liten hundeseng, og absolutt ikke i et altfor lite bur.

Så mye som inntil 50% av hundens søvn er REM-søvn. Hos eldre hunder mellom 10-20 %.

 

 

Slow wawe sleep (SWS) er den søvnen hunder sover mest. Dette er en avslappende tilstand i hjernen. Hjernen bruker mindre energi, og kjøles ned. Årvåkenheten og følsomheten er redusert, og kroppen forbredes til REM-søvn. Det er under denne søvnen at nye minner blir bearbeidet, og kroppen bruker sine ressurser til å reparere vev og muskler.

 

Allerede her har vi fått noen viktige retningslinjer for hvor viktig god søvn er for hundene våre, og hvordan vi kan legge til rette for at hundene våre skal sove godt. Etterhvert som vi går videre til det atferferdsmessige, og ser på hva som er naturlig for hunder, vil vi forstå behovet deres enda bedre.

 

Atferdsmessig

Hunder sover i gjennomsnitt 40% av søvnen deres på dagtid, og 60% på natten. Altså bør hunder få ha mulighet til å legge seg nedpå på dagtid, og vi må ha fortåelse for at hundene kan komme til å være litt våkne på natten.

Videre er hunder «sosiale sovere», og vil som regel ønske å kunne sove i nærheten av familien. De trenger trygghet og varme, og de fleste hunder foretrekker å sove på noe høyere enn gulvet, for eksempel i en hundeseng. Da er det kanskje ikke så rart at hundene ofte velger både sofaer og senger som yndet soveplass, dersom de får lov.

 

En gjeng sosiale sovere

 

Hundeseng som er litt forhøyet

 

Det er viktig å gi hundene valgfrihet. Har man mulighet, bør man la hundene få velge om de vil ligge nær familien, eller om de vil gå og legge seg for seg selv. De bør få lov til å variere både underlag og tempratur så langt det er mulig. Flisbelagt gulv er som regel kjøligere enn tregulv, tepper og senger, og kan gi hundene en god og kjølig variasjon, hvis de føler seg for varme der de ligger. For å få sin REM-søvn, må hundene få mulighet til å ligge rett ut.

 

 

Det er helt naturlig for hunder å våkne i løpet av natten. De rusler litt rundt, drikker gjerne litt, endrer liggeplass og liggestilling.

Jo mer naturlig atferd hundene får lov å beholde, jo bedre vil de sove. Noen hunder vil stort sett ligge på den samme plassen hele natten igjennom, og det varierer hvor mye hver enkelt hund vil ha behov for å flytte på seg. De fleste hunder vil dog ha ett eller flere av disse behovene i varierende grad i løpet av natten.

 

Konsekvenser av for lite søvn

Konsekvensene av å få for lite søvn, er omtrent de samme som hos oss mennesker. Immunsystemet blir dårligere, og med det øker sjansen for sykdommer og infeksjoner. Evnen til å regulere kroppstemperaturen blir dårligere, og vektendring kan forekomme grunnet endringer i metabolismen. Som hos mennesker kan en rekke helseplager komme direkte eller indirekte av for dårlig eller for lite søvn.

Ettersom min (og bloggens) hjertesak er hunder med epilepsi, vil jeg også nevne at dårlig søvn hos hunder som er rammet av epilepsi, er en svært vanlig «trigger» for anfall.

 

 

En hund som sover dårlig vil få ett forhøyet stressnivå, de blir mer følsome for lyd og berøring, og de blir lettere skremt og skvetter oftere. Mangel på god søvn går også hardt utover konsentrasjonen. Læring går dermed mye saktere enn hos en hund som får god nok søvn. Dette bør vi ha i bakhodet når vi trener hundene våre.

Det er en del plager vi som eiere bør være klar over at hunden kan ha, og som kan påvirke søvnen i negativ retning. Smerter i muskler og ledd, samt kløe er vanlige «søvntyver» hos hunder.

 

Dyne, madrass, eller gulv? – Carlisha’s valg.

 

Søvn og bur

Bur om natten er mye brukt, og er ett av de vanligste rådene man får som førstegangseier, eller om man har problemer med hunden/valpen på nattestid. Ofte er også burene som brukes altfor små.

I ett stengt bur vil hundene ikke ha mulighet til å forlate liggeplassen dersom den føler seg utrygg. Ofte (i for små bur) vil ikke hunden ha tilstrekkelig plass til å strekke seg ut for å få den nødvendige REM-søvnen, og heller ikke mulighet til å skifte underlag eller bytte sovested, slik som er naturlig for den.

Noen anbefaler bur dersom man har en valp/hund som tisser om natten. Dette problemet blir riktignok ofte bedre hvis hunden blir puttet i bur, da hunder nødig vil gjøre fra seg der man sover. Å putte hunden i bur gjør dog ikke at følelsen av å måtte tisse blir borte. Derimot blir hunden liggende med denne følelsen hele natten. De fleste vet hvor ubehagelig det er, og hvor vanskelig det er å få sove om man da ikke får gått på do. Dette er ikke anderledes for hunder, enn for oss.

 

 

 

Hunder er sosiale sovere helt fra begynnelsen av livet

 

Hva kan vi gjøre for at hunden skal sove godt?

Hunden bør få velge hvor og når den vil sove eller hvile. Den bør få muligheter til å ligge litt opphøyd, og mange hunder setter stor pris på myke liggeplasser. Videre bør hunden ha muligheter til å legge seg på ett skjermet sted om den ønsker det, samtidig som vi bør huske på at hunder er sosiale sovere, og sover aller best i nærheten av familien sin. Videre er det viktig for hunder (som for mennesker) at de føler seg trygge og komfortable, og at de ikke føler seg stresset. Hunden bør selvsagt få ro når den sover.

Husk at sykdom og smerte vil gjøre søvkvaliteten dårligere, og vi må i slike tilfeller være ekstra flinke til å tilrettelegge for god søvn. En hund med muskel- og leddsmerter vil kunne være ekstra avhengig av å ligge mykt.

 

Gamle Pia (14 år) setter stor pris på å ligge mykt og godt

 

Søvn er livsnødvendig for hunder. God kvalitetssøvn er viktig for hundens fysiske og mentale helse. Ved at vi setter oss  inn i hundens søvnmønster og behov, kan vi tilrettelegge for å gi hundene våre så god søvn som mulig. Trygge og gode hunder, vil ikke ødelegge nattesøvnen deres, selvom de får valgfrihet om natten 🙂

 

 

Kilder: L. Borg de Ward sine notater fra seminar holdt av Amber Batson

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 tanker om “Sover hunden din godt nok?

 1. Dette var veldig interessant for meg som er nerd på dyrehelse, både fysikk og medisinsk. Søvn er ikke noe jeg tidligere har lest noe særlig om, så dette var lærerikt.

  Her i huset har jo alltid kattene fått sove der det passer dem. Vi har selvsagt tilrettelagt med senger og klatremøbler, plassert på steder vi tror du vil ligge, men de har full frihet til å velge selv. Det samme gjaldt Ayla da hun kom. Vi kjøpte et innebur til henne i starten, i tilfelle hun ville bruke det til å trekke seg unna, men hun bruker det ikke. Buret er stort nok til at hun kan ligge rett ut, for det har jeg jo sett at hunder gjør, selv om jeg ikke knyttet det til REM-søvn. Ayla foretrekker å ligge mykt, så sofaen og senga er favorittplassene. Hun har en seng på gulvet, med en liten dyne oppi, og den hender det hun ligger i, men den bruker også et par av kattene. Hun sover aldri rett på gulvet, og hun er ikke særlig glad i å ligge inntil noen, bortsett fra inntil føttene våre om natta, under dyna.

  Du nevner bur om natten til valper, for å hindre tissing, og det er en ting som irriterer meg voldsomt når folk gjør. Det er rett og slett dyreplaging, for å gå på do er en rett både mennesker og dyr har. Folk krever og forventer det utroligste av et lite barn, som jo en valp er. Det folk ikke ser ut til å skjønne er at selv om det virker som valpen fortere lærer å holde seg, så kan det være skadelig i det lange løp å utsette blæren for overbelastning før den er klar for det. Det er jo en velkjent sak at dersom man holder seg for mye for lenge, så kan muskulaturen i blæren bli svekket, samt skade nyrene og gi andre problemer. Dette er på voksne mennesker. Tenk deg hvordan det da vil være hos barn, hvor ting ikke er ferdig utviklet. Man kan ende med å få igjen så det monner når hunden blir inkontinent som konsekvens.
  Lene postet nylig Ayla blogger: Turreferat med innlagt selvreklameMy Profile

  • Av en eller annen grunn så sitter disse holdningene så dypt i folk. Det er som om oppegående empatiske mennesker plutselig skrur av både hode og empati, når det gjelder hundetrening og hundeoppdragelse. Det man har hørt av andre, «slik man pleide å gjøre det» sitter dypt.
   Carina Josefine postet nylig Hva skjer i Lillepus-saken?My Profile

   • Det snodige her er jo at burbruk er et nytt fenomen, som jo har kommet etter at jeg ble voksen (det fantes sikkert de som brukte det før også, men bruken har steget kraftig). «Slik man pleide å gjøre det» er jo i dette tilfellet det beste for hunden, altså uten buret. Ikke all utvikling er god utvikling, og dette er et godt eksempel på det 😉
    Lene postet nylig Ozzy og Ophelia hos hver sin veterinærMy Profile

 2. Jeg har lenge vært opptatt av hundens søvn og at de skal få den nødvendige REM-søvnen, men selv før jeg leste en artikkel om emnet, hadde jeg hundene mine i sengen dersom de ville det. Min eldste hund, en whippet på snart 7 år, har ikke sovet en eneste natt alene. Han ligger alltid i sengen, hovedsakelig under dynen. Mine to andre hunder, border collier begge to, blir fortere varme og varierer derfor om de ligger i sengen, på gulvet eller sofaen.

  Dog er det sjeldent jeg våkner opp uten alle tre i sengen, av og til er katten der også.
  Eva-Lena Buhaug postet nylig 5 smarte tips til hundetreningenMy Profile

  • Ettersom hunder (i likhet med oss) er vant til en viss døgnrytme med at det er lyst om dagen og mørkt om natten, tenker jeg at det er greiest å ha det litt dunkelt om natten. Ettersom hunder liker å røre seg om natten er det dog greit med ett lite nattlys, så det ikke blir helt mørkt for dem 🙂
   Carina Josefine postet nylig Julebrev fra Borti SvingenMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Subscribe without commenting